Riasztó és elborzasztó a doppingszabályzat

2008.07.29. 16:14
A magyar sportolókat ellenőrizték a legjobban az olimpia előtt, példátlan a világban, hogy négy tesztet végezzenek el valakin. Eddig valamennyi minta negatív, még sincs garancia, hogy nem lesz lebukás Kínában.

„Július 27-étől egy hónapon át nagyon szigorúan veszi a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a holléti nyilvántartásokat, valamennyi sportolónak előre meg kell adnia, kétórás bontásban, merre jár, hová mehetnek hozzá az ellenőrök. A pontos nyilvántartás a már versenyükön túllévő olimpikonokra is érvényes, és ha kétszer nem lesznek ott, ahol előre megjelölték, biztosan figyelmeztetésben részesülnek, akár ki is zárhatják őket. Riasztó és elborzasztó a szabályzat, de errefelé halad a világ, nem tehetünk mást, alkalmazkodunk a követelményekhez” – jelentette ki Tiszeker Ágnes, a hazai doppingellenőrzés irányítója.

Hozzátette, a magyarok igyekeznek az emberiességet sem elhanyagolni, rugalmasak is, amennyire a szabályok engedik. Nemzetközi példákat ismertetve kiemelte, az angoloknál egymást is feljelenthetik a sportolók egy zöld számon, míg az ausztráloknál az interneten is fel lehet a gyanúsakra hívni a figyelmet.

Tiszeker Athén után – öt doppingesettel Magyarország a lista élén végzett – vette át a hazai irányítást, ő vezeti a Magyar Antidopping Csoportot (MACS). Az elmúlt négy év legfontosabb sikerének azt nevezte, hogy visszaszerezték a nemzetközi bizalmat. Jelenleg ott tartanak, hogy ha a WADA ellenőrei Magyarországra jönnek, akkor jelzik, kit szeretnének vizsgálni. A WADA harminc vagy negyven pekingi doppingesettel számol.

"Minden olimpikont négyszer ellenőriztünk, ami nemzetközi összehasonlításban kimagasló, az ausztrálok büszkén jelentették be, hogy az összes kiutazó csapattagot egyszer megvizsgálták” – mondta Tiszeker. Valamennyi magyar sportoló mintája negatív volt, pedig volt súlyemelő, akit tizenegyszer vizsgáltak a felkészülés szorosan vett két évében. Nem nevesítette, ki volt a rekorder, de alighanem Baranyai János, mert ő az egyetlen súlyemelő olimpikon.

Tiszeker kifejtette, az együttműködésük jó volt a szövetségekkel, egy esetet leszámítva. Név szerint nem említette, de valószínűleg Kovács Ágnesre célzott, aki az ellenőröket is vádolta, majd bocsánatot kért tőlük.

A MACS vezetője szerint ugyanazokkal a módszerekkel és ugyanazokkal az eszközökkel találkoznak a magyarok Pekingben, így remélhetőleg senkinek semmilyen gondja nem lesz az ellenőrzések alatt. „Száz százalékos garancia nem lehet, ezt nem is ígérhetjük meg, de azt igen, hogy mindent megtettünk a kiszűrésre.”

Mártha Dezső, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Tanács elnöke úgy értékelte, Athén után nem lehetett nyugodtan a tükörbe a nézni, mert nem tettek meg mindent az ellenőrök.

„Elsődleges szempont volt a munkánkban, hogy tegyünk többet, mégsem dőlhetünk elégedetten hátra, mert azt halljuk: a reptéren több tízezer szteroidtablettát foglaltak le, az elkövető ellenben nevetséges pénzbüntetést kapott. Minden tettünk arra irányul, hogy törvényileg büntethetők legyenek a csempészek.”

Kamuti Jenő Athén előtt is nyugodt volt, de most sokkal nyugodtabb. Őt személy szerint is érintették a doppingbotrányok, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának tagja volt, általános megbecsülésnek örvendett, de ettől a poszttól el kellett köszönnie.

Kamuti, aki a MOB főtitkára is, elárulta, negyvenöt sportolót még a pekingi gép indulása előtt negyvennyolc órával is ellenőriznek, természetesen az érzékeny sportágakra összpontosítva. „Visszautasítom, amit korábban hallottam, hogy magyar üldöz magyart, mert itt nem erről van szó, hanem a tisztességünkről, a becsületünkről.”

Az athéni esetek után Schmitt Pál elnézést kért az európai sportminiszterektől, és az ünnepélyes csapatbúcsúztató gyűlésen arra figyelmeztette a csalókat, most még kiszállhat az, aki nem tiszta eszközökkel akar indulni. Az elmúlt években a magyarokra nagyon figyeltek bárhol a világban, így fordulhatott elő, hogy a vámvizsgálaton ízekre szedték az edzőtáborozni szándékozó sportolókat.

Tállay András, az olimpiai csapat vezető orvosa arra kért mindenkit, ha tudomása van doppingolókról, most jelezze, ne később.