De hát mindjárt meghal, ne űzd tovább

2008.07.31. 11:54 Módosítva: 2008.07.31. 12:45
A magyar szabadfogású birkózók huszonnyolc éve nyertek olimpiai érmet utoljára, most nagyon készülnek, bár csak hárman mehetnek Pekingbe. Gulyás István kapitány szeretné, ha az elvégzett munka nem veszne kárba, de a sorsolástól sok minden függ. A fogyasztásról is elárulta a titkokat.

„Gyerünk, Gábor, csinálj még két pontot, hadd legyen meg a tizenöt” – adta ki a parancsot Gulyás István, a szabadfogású birkózó válogatott kapitánya.

„De hát mindjárt meghal, ne űzd tovább őket” – szóltak az edzőpartnerek Gulyásnak, látva, hogy Hatos Gábor német ellenfele már alig kapott levegőt, hanyatt fekve zihált a szőnyegen. A szívós német köszönte a meccset az ifjúsági világbajnoknak, de a délutáni felkészülésre már inkább nem gyötörte magát, a szaunát és a regenerációt választotta, amíg a magyarok kondizni indultak.

A szabadfogás egyáltalán nem statikus, szükség van a pontokra, a sorsolásnak a kötöttfogással ellentétben itt nincs komoly szerepe a hajrában. „Ezért kell menni az utolsó pillanatig, és őrölni az ellenfelet. Különösen a harmadik meccsen jöhet elő az állóképesség, erre építhetünk” – jelentette ki Gulyás.

Az egri születésű Hatos Európa-bajnoki bronzérmes, a hetvennégy kilósok közt szinte mindenkit legyőzött a súlycsoportjában, éremesélyes az olimpián. Távolról csupa izomnak látszik, mégis fogynia kell, nem ritkán hét vagy nyolc kilót is.

„Aki gyorsan le tud adni, az gyorsan fel is tudja szedni, ez nagyon fontos nálunk, mert így estére akár már öt kilóval nehezebb is lehet valaki, mint reggel, amikor éppen a súlyhatár alá ment.”

Az olimpiai rutinnal már rendelkező Hatos jó sorsolásban reménykedik, így akár egy győztes meccsel is a nyolc közé juthat, ami önbizalmat adhat neki, jó versenyhangulatba kerülhet, a döntőig is eljuthat.

„Nem mondhatom egyértelműen, hogy a csapatból rá kell figyelni, mert a másik két birkózó is nagyon erős. Kiss Gergőre még férne pár kiló izom, igyekszünk pakolni rá, Aubéli Ottónak pedig sohasem lesznek fogyasztási gondjai, ő még nyolc kilót is hízhatna, akkor lenne ideális a 120 kilósok közt. Mivel vb-bronzos, nagyon sok ellenfelet legyőzött a kategóriájában, van önbizalma, és kijöhet belőle egy nagy eredmény” – mondta Gulyás. Aubéli viseli az egész küldöttségből a legtágasabb gallérú inget, az 54-es éppen jó rá.

Birkózók olimpiai felkészülése a tatai edzőtáborban

Gulyás nemcsak a tatai edzőtáborban kemény. Ezúttal is a Kaukázusba utaztak, de még a lengyelekkel is összecsapnak az olimpia előtt. „El kell mennünk Grúziába vagy az örményekhez, ha birkózókkal akarunk találkozni. A védekezést gyakoroltuk, mert ott tényleg vannak emberevők. A németek ellen már lehet gyakorolni a támadást.”

Ritter Árpádnak nem sikerült kijutnia az olimpiára, ennek ellenére példás alázattal gyűrődik a többiekkel, nem akarta az olimpia előtt abbahagyni, segíti társait.

Gulyásnak mindig is célja volt, hogy ne bunkó csapattal utazzon az olimpiára, versenyzői nem fejelnek, könyökölnek, a szabályok szellemében birkóznak.

A szakember egy éremmel elégedett lenne – a szakág 1980 óta nem szerzett -, csalódásnak nevezte ugyanakkor, ha még pontszerző helyeket sem szereznének, mert akkor kárba veszett az irdatlan munka, amit elvégeztek.