Súlyod duplája a mellednél, villanás alatt

2008.07.24. 16:04 Módosítva: 2008.07.25. 16:58
Az olimpiák történetében a birkózás a harmadik legeredményesebb magyar sportág, most is aranyeséllyel utaznak résztvevői Pekingbe. A hatfős kötöttfogású csapat bivalyerős, mindannyian képesek négy vagy öt meccset nyerni, ami az aranyhoz kell. Lőrincz már mindenkit megvert, de Bácsi is a világ legjobbjai közt van, Módos pedig bárkit megverhet, ha elborul. Virág Lajos keze már nem sorvad, Deák Bárdos szívós, negyven percig is bírná a szőnyegen. Struhács György kapitány értékel.
struhacs gyorgy 02
Fotók: Nagy Attila

„Motivált és sikerorientált csapatot készítek fel az olimpiára. Mind a hatan nyerni akarnak, erre meg is van az esélyük, bár valamennyien nem fognak, mert az képtelenség” – kezdte Struhács György, a magyar kötöttfogású birkózó válogatott kapitánya. Elismerte, kissé szomorkodott, hogy az összes súlycsoportban nem lehetett magyar versenyző, ehhez kevés hiányzott, de hét emberrel csak az oroszok lesznek Pekingben. A magyarok eggyel többen vannak, mint Athénban.

Az első olimpiájára készülő Struhács kettő kivétellel – Virág Lajos és Deák Bárdos Mihály – végigkísérte a versenyzők pályáját ifjúsági koruk óta, jól ismeri őket.

„Ebben a csapatban a nagyképűség nem létezik, az idősebbek megfiatalodtak, megújultak, az összes edzésen legyőzték önmagukat, egyszer sem panaszkodtak, amikor a holtpont közelében jártak” – mondta a szakvezető.

Erős test nélkül nincs erős lélek

Struhács a századik olimpiai bajnoki címet szerző Hegedűs Csaba filozófiáját vallja, mondván már a kézfogásnál eldőlnek a meccsek. Ezt a mentalitást igyekszik elhitetni tanítványaival, véletlenül se menjenek fel a szőnyegre rémülten, legyen kisugárzásuk, olvasson az ellenfél a tekintetükből. Rendre úgy várják a meccseket, hogy elképzelni sem tudják a vereséget.

„Nagyon fontos a lelki felkészítés, figyelünk rá, de a lélek csak úgy lehet erős, ha a test is az. Ha a test elfárad, akkor nem számít a győzniakarás, akkor nem nyerhetünk. Itt az edzőtáborban sokszor kerülnek olyan helyzetekbe a fiúk, amikből fontos pillanatokban erőt lehet meríteni a végkimerülés határán, de ez csak akkor juthat eszükbe, ha nagyon rendben vannak fizikailag. Jól hat rájuk a verseny, páran jobban teljesítenek versenyhelyzetben, mint az edzéseken.”

Ne hogy már elvesszen három év munkája

Elsőként az 55 kilós Módos Péter mutatkozik be Pekingben, akinek nagyon fontos, hogy a földön tartsa riválisait. Ő ugyanis magas a súlycsoportjához, és ellenfelei könnyen kibújhatnak a térdelő helyzetekben.

"Egyszer egy ukrán ellen hátrányba került, és mintha bekattant volna, elkezdett iszonyatos erővel menni, hajtani. Fordított, később úgy indokolt, hogy nem akarta, hogy kárba vesszen három év munkája. Ugyanezt a mentalitást várom tőle.”

struhacs gyorgy 03

A 66 kilós Lőrincz Tamás súlycsoportjának legjobbja, ha jó napot fog ki, akkor a kapitány szerint verhetetlen. Ha rosszul ébred, bajosabb a helyzet, ezt megpróbálják kizárni.

"Pörgetésben, emelésben kimagaslik a nemzetközi mezőnyből is, védekezésben picit kell fejlődnie, mert van egy olyan pörgetésváltozat, amelyikbe, ha belekényszerítik, abból nem jöhet jól ki.” A húszéves Lőrincz amúgy a Mr. Tus birkózóiskolában nevelkedett, juniorként felnőtt Európa-bajnoki címig jutott, ő a sportág nagy klasszisa lehet. Súlycsoportjában mindenkit legyőzött már.

Bácsi Európa- és olimpiai bajnok lehet egy évben

A friss Európa-bajnok Bácsi Péter nem szereti, ha rárontanak, attól megzavarodhat, ilyenkor a szünetekben szó szerint meg kell rázni, hogy magához térjen. „A hátsó alsó emelése ugyanakkor páratlan” – jelentette ki Struhács. Két vagy három versenyzőt nem vert meg eddig.

A kapitány Fodor Zoltánt (84 kiló) a világ legjobbjának tartja védekezésben, és szépen kezd másban is világ legjobbjai közé osonni, pedig ez a kategória hemzseg a nagy nevektől.

A 96 kilós Virág Lajos térde rendbejött, balkezét sem fájlalja már. „Rejtélyes betegsége volt, és megmagyarázhatatlanul sorvadni kezdett a bal keze, így zavarba jött, amikor balra pörgették, ezt kell kivédenie. Emelése elsőrangú, ő az, aki mindig fejben eltervezi, mit szeretne tenni, folyamatosan jár az agya, mit és miként szeretne a szőnyegen. Hiába, a három diploma jelent valamit” – jellemezte Virágot a szakember.

Már nagyon rászolgálna egy éremre

"Olyan a keringése, hogy akár negyven percig is birkózhatna, pedig az új szabály, miszerint egy nap alatt kell versenyeznie, az idősebbeknek már nem kedvez. Összetartja a csapatot, Virág mellett neki már van olimpiai rutinja, ezt meg is osztja a többiekkel, mert ezt a hangulatot semmi mással nem lehet összehasonlítani. Ennek feldolgozása pedig döntő fontosságú” – értékelte 2001-ben Európa-bajnok Deák Bárdos Mihályt, aki nagyon rászolgálna már egy éremre.

struhacs gyorgy 01

A kapitány szerint a sportág statikussá vált, gyorsan elmegy az állásból birkózott egy perc, így az emeléseknek kiemelt jelentősége lett. „Aki súlyának kétszeresét nem képes a melléhez kapni egy pillanat felkapni, az esélytelen” – adta a siker receptjét, egyben utalt arra, hogy valamennyien képesek erre.

Elégedett akkor lenne, ha éremmel térne haza a küldöttség, ha kettőt hoznának, akkor az már a nagyon elégedett halmaz.