A szabadfogásúak is elbuktak Pekingben

2008.08.21. 09:15 Módosítva: 2015.05.21. 04:42
A magyar szabadfogású birkózók siker nélkül zárták az olimpiát, egyikük sem szerzett pontot, de a kapitány így is elégedett velük. Igaz, ő az olimpia előtt bánkódott, mert több kvótát szeretett volna.

Véget ért a magyar szabadfogású birkózók szereplése a pekingi olimpián. A háromfős csapat komolyabb siker nélkül zárta a játékokat.

A 74 kg-osok között a Hatos Gábor fülkagylógyulladása miatt beugróként részt vevő 20 éves junior Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István az első meccsén tusvereséget szenvedett az amerikai Ben Askrentől.

vereb istvan
Veréb István

Bár ennél mindenki többet várt, mentségére mondható, már zajlott az olimpia, amikor megtudta, hogy szerepelnie kell. A meccs elején még ő volt aktívabb, a második menetben azonban az amerikai pontokat csinált ellene, majd 44 másperccel a vége előtt tusolta.

Veréb a találkozó után úgy nyilatkozott, vernie kellett volna ellenfelét. A magyarnak a folytatásban sem volt szerencséje, hiszen Askren a nyolcaddöntőben kikapott a tavaly világbajnoki harmadik, 2004-ben olimpiai bronzérmes kubai Ivan Funderától, így nem vitte magával a vigaszágra a magyar birkózót.

A 96 kg-ban szereplő Kiss Gergely könnyű győzelemmel kezdett a moldovai Nicolai Ceban ellen, összesítésben 10-3-ra nyert. A folytatásban a tavalyi világbajnokságon bronz-, az idei Ázsia-bajnokságon aranyérmes üzbég Kurban Kurbanovval találkozott, szoros meccsen alulmaradt.

Az üzbég a nagy csatában annyira elfáradt, hogy következő meccsén egyetlen pontot sem tudott csinálni az azeri Hetag Gazjumov ellen, így nem vitte a magyart a vigaszágra.

A 120 kg-ban érdekelt Aubéli Ottó magabiztos győzelemmel jutott be a negyeddöntőbe, miután a palaui Florian Temengil ellen a második menetben, 33 másodperccel a vége előtt kialakult a 7-1-es előny, ami a menet és a találkozó végét jelentette.

kiss gergely
Kiss Gergely alulmaradt

A folytatásban aztán a 2000-ben olimpiát, 2001-ben és 2002-ben világbajnokságot nyert szlovák David Musulbes pontozásos 4-0-es győzelmet aratott Aubéli ellen. A szlovákot később simán megverte a címvédő üzbég Artur Tajmazov, így ő sem juttatta tovább Aubélit a bronzéremért folyó csatába.

Gulyás István, a válogatott szövetségi kapitánya a szakág értékelése során úgy nyilatkozott, annak ellenére, hogy ő több kvótában bízott, elégedett az olimpiára kijutott versenyzőivel. Véleménye szerint az oroszok és az orosz utódállamok versenyzői uralják a szabadfogást, és nagyon nagy bravúr egy világversenyen a négy közé is bekerülni.

aubeli otto
Aubéli Ottó

Gulyás az olimpia előtt az Indexnek azt mondta örülne neki, ha az elvégzett munka nem veszne kárba. Elégedett viszont igazából akkor lenne, ha a szakág – amely 1980 óta nem szerzett érmet – legalább egyet szerezne. Csalódott akkor lenne, ha versenyzői még pontszerző helyeket sem szereznének. Akkor úgy fogalmazott, kijöhet a nagy eredmény, de nagyon sok múlik a sorsoláson.