Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Halhatatlan óriások között a vízilabdázók

2008.09.04. 13:59
31 hozzászólás
A magyar férfi vízilabda-válogatott sorozatban harmadszor nyert olimpiát, ezzel sportágukban ők az elmúlt évszázad legnagyobbjai. Összeállításunkból kiderül, vannak náluk is nagyobbak. Mind halhatatlanok.

A magyar férfi vízilabda-válogatott sorozatban harmadszor – összesen kilencedszer – lett olimpiai bajnok. Kemény Dénes együttese világrekordernek számít sportágában.

Ha más sportágakat is figyelembe veszünk, találunk hasonlóan kiemelkedő eredményeket. Összeállításunkban olyanokat vettünk figyelembe, akik három – vagy több – egymást követő olimpián végeztek az élen.

A magyar vízilabdázókhoz hasonlóan a britek is háromszor diadalmaskodtak a század elején1908-as és 12-es sikerük után a harmadikat 1920-ban nyerték az első világháború miatt.

Csak nyolc játékos mondhatja el magáról, hogy háromszoros olimpiai bajnok. Ők mindannyian magyarok. Gyarmati Dezső és Kárpáti György 1952-ben, 56-ban és 64-ben nyert, Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán 2000 óta gyűjtötte be három elsőségét.

Van magyar, aki náluk is többször diadalmaskodott ugyanabban a számban. Gerevich Aladár 1932-től 1960-ig, azaz hat olimpián is tagja volt a legyőzhetetlen magyar kardvívó-válogatottnak. 1948-ban még egy egyéni aranyat is sikerült szereznie.

Kovács Pál 1936-tól ugyanúgy tagja volt ennek a csapatnak, ő ötször tudott egymás után olimpiai bajnok lenni. Ebbe az elit társaságba tartozik Kárpáti Rudolf is, aki két egyéni elsősége mellett 48-tól volt csapattag, tehát zsinórban négyszer nyert.

A magyar vívók más szakágakban is sokszor alkottak maradandót. A férfi párbajtőrcsapat 1964-től sorozatban háromszor lett a legjobb, Kulcsár Győző - a szakág jelenlegi szövetségi kapitánya – mindháromszor a csapat tagja volt, és 1968-ban Mexikóban egyéniben is első lett.

Az olasz párbajtőrcsapat 1952-től háromszor is a legjobbnak bizonyult, soraiban Giuseppe Delfinóval és Edoardo Mangiarottival. Utóbbi négyszeres bajnok, tagja volt az 1936-ban győztes csapatnak is.

A nők közül a szovjet tőröző, Jelena Novikova-Belova 68-tól uralta három olimpián a dobogó legfelső fokát. Az olasz Giovanna Trillini 92-es egyéni győzelmekor csapatban is nyert. Ez utóbbit 96-ban és 2000-ben megismételte.

A nőknél Egerszegi Krisztina 1988-tól visszavonulásáig verhetetlen volt 200 méteres hátúszásban. Öt olimpiai elsősége közül hármat ebben a számban szerzett.

Hozzá hasonló bravúrt csak a négyszeres olimpiai bajnok ausztrál Dawn Fraser tud felmutatni, aki 1956-tól három olimpián nem talált legyőzőre a 100 méteres gyorsúszásban.

Megsüvegelendő a német Birgit Fischer teljesítménye is, aki 1996 és 2004 között tagja volt a verhetetlen német kajaknégyesnek. Ha nincs a magyar egység 1992-es győzelme, ötszörös bajnoknak mondhatná magát ebben a számban, hiszen 1988-ban is nyert.

Amit a sík vízen Fischer tud, azt a vad vízen teljesítik a szlovákok. Az elmúlt három olimpián a férfiaknál a szlovák páros diadalmaskodott.

Visszatérve az úszókhoz: az Egyesült Államok férfi 4x100-as gyorsváltója 1964 és 2000 között uralta a trónt, utána az ausztrálok, négy év múlva a dél-afrikaiak nyertek.

A nőknél ugyanebben a számban az amerikaiaknak több remek korszakuk volt. Először 1920 és 36 között nem találtak legyőzőre, majd 1960 és 80 között nyertek minden olimpiát, majd 1992 és 2004 között is.

A férfiaknál a 200-as váltó is sokáig legyőzhetetlen volt, előbb tizenkét évig (1920-32) majd húsz évig (1960-80) nem tudták őket megverni az olimpiai döntőben.

A 200-as női gyorsváltó is hasonló sikerszériával bír, 96-os színrelépése óta az amerikaiak zsinórban háromszor nyertek, ám idén az ausztrálok megfosztották őket az elsőségtől

Jenny Beth Thompson 92-től háromszor is a 100-as csapat tagja volt, ezen kívül háromszor nyert a vegyes váltó, kétszer a 200-as gyorsváltó tagjaként. Nyolc olimpiai elsőségét mind váltóban gyűjtötte. Matt Biondi és Tom Jager a férfiaknál volt tagja a 84 és 92 között a háromszor győztes gyorsváltónak.

Az olimpiák másik klasszikus számában, az atlétikában is van kiről és miről beszélni. A finn Nurmi kilencszer nyert aranyérmet, három olimpián is nyert aranyat, de nem sikerült ugyanabban a versenyszámban tripláznia.

Nem úgy az amerikai Ray Ewrinek, aki 1900 és 1908 között egy huzamban nyerte a távol és a magasugrást. (Nem mellékesen az 1906-os nem hivatalos athéni játékokon is hozta ezt a két számot.)

A szintén amerikai Carl Lewis a távolugrásban nem talált legyőzőre négy olimpián keresztül (1984-96), a nőknél Evelyn Ashford tudott három játékokon is egymás után diadalmaskodni, tagja volt a 84-től zsinórban háromszor is győztes női 4x100-as váltónak.

Ökölvívásban hárman vannak, akik háromszoros bajnokok szériában. Papp László 1948-től, Teofilo Stevenson 72-től, Felix Savon 92-től nyert három egymás utáni olimpián.

A birkózóknál a szovjet Alekszandr Medvegy 64-től nyert három egymást követő olimpián, teljesítményének értékét növeli, hogy három különböző súlycsoportban. A szovjet, majd orosz Alekszandr Karelin a legnehezebb súlycsoportban 1988-tól vert mindenkit három olimpián keresztül. A negyediken is jól haladt a történelmi siker felé, de a döntőben az amerikai Rulon Gardner kivédekezte a támadásait, és megnyerte a sydneyi olimpiát.

Cselgáncsban a japán Tadahiro Nomura számít legendának, aki 1996-ban, majd az azt követő két olimpián is nyert a könnyűsúlyúak versenyében. Ugyanezt a tette vitte véghez a bolgár súlyemelő Naim Szulejmanoglu és a görög Pyrros Dimas. Előbbi 88-tól, utóbbi 92-től nem talált legyőzőre. Rajtuk kívül még ketten vannak, akik háromszor egymás után nyertek, de sem a török Halil Mutlu, sem a görög Akakios Kakhiashvili nem azonos súlycsoportban tette.

Egyéni sportágban ért el maradandót Gert Fredriksson svéd kajakos, aki 1948-tól háromszor nyert egyesben, majd 1960-ban 40 évesen szerzett egy bronzot, de párosban megint aranyérmes lett. Steven Redgrave angol evezős keretbe foglalta három elsőségét, 1984-ben és 2000-ben négyesben nyert, a közte lévő három olimpián párosban.

Hozzájuk csatlakozik Paul Elvstrøm dán vitorlás, aki az 1948-as londoni olimpiától kezdődően négyszer is a legjobbnak bizonyult finndingiben. A dán versenyző még 1988-ban, hatvanévesen is részt vett a szöuli játékokon. A román női evezős páros és nyolcas háromszor lett a legjobb 1996-tól.

A csapatok közül a női kosárlabdázóknál a Független Államok Közössége 1992-es sikere óta csak amerikaiak nyertek, előtte is kétszer ők voltak a legjobbak. A férfiaknál 1936 és 68 között hetet nyert az USA, és az azóta tartó időszakban is csak négyszer nem ők lettek a legjobbak (72 Szovjetunió, 80 Jugoszlávia, 88 Szovjetunió, 2004 Argentína); ebből egyszer (1980) részt sem vettek a játékokon.

A játékosok közül csak a nőknél találunk olyat, aki legalább háromszor egymás után győztes csapat tagja volt. Ilyen Dawn Staley és Sheryl Swoopes, akik 96-tól voltak tagjai a csapatnak. A mostani tornán nem vettek részt, nem úgy, mint Lisa Leslie, aki így egyedüliként mondhatja magát négyszeres bajnoknak zsinórban. (Teresa Edwardsnak ez nem sikerült a 92-es bukás miatt, így neki megszakítással lett négy aranya.)

A női röplabdázóknál Kuba 92-től három tornán át nem talált legyőzőre, és Regla Bell, Marlenis Costa, Regla Torres és Mireya Luis mindannyiszor tagja volt a csapatnak.

A leghosszabb sikerszéria az indiai gyeplabdázóké, akik 1928-tól 60-ig uralták a sportágat. A játékosok közül öten mondhatják magukat háromszoros bajnoknak. Dhyan Chand 1928-ban kezdte gyűjteni az aranyérmeket, Leslie Claudius, Balbir Singh Dosanjh, Randhir Singh Gentle és Ranganandhan Francis a háború utáni első, londoni olimpián szerezte első olimpiai bajnoki címét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?