Szenzációs eredmények az uszodában

2008.08.11. 18:39 Módosítva: 2008.08.11. 20:54
Hétfőn az uszodában születtek a legjobb magyar eredmények: a rekordok sorát döntő úszómezőnyben három versenyzőnk jutott elődöntőbe, nyertek a női vízilabdázók Hollandia ellen. Egy sportlövőnk és egy vívónk szerzett pontot, újabb érmünk nincs. Második bokszolónk is kiesett az első meccsén, akárcsak Szávay. Görbiczék pontot vesztettek. Összefoglaló.

Az úszók csak hétfőn hét olimpiai és öt világrekordot döntöttek meg - az összes többi sportágban csak négy olimpiai csúcs született -, és a bombaerős mezőnyben szerencsére jól helytálltak a magyarok. Cseh László 200 pillangón országos csúccsal, a második legjobb idővel jutott elődöntőbe (a legjobbat persze Phelps úszta, aki már az előfutamban olimpiai rekordot ment).

Szintén országos rekordot ért el, és szintén elődöntős a 200 gyorson induló Mutina Ágnes és 200 vegyesen Verrasztó Evelyn, előbbi az 5., utóbbi a 11. helyen. Ha csak egy hellyel is, de lemaradt az elődöntőről Hosszú Katinka, pedig ő is élete legjobbját úszta. Szintén nem jutott tovább Kerékjártó Tamás, pedig 200 pillangón neki is összejött az egyéni rekord.

Az uszodai jó hírekhez tartozik, hogy a hollandok ellen, bár 1-3-mal kezdtek, 11-9-es győzelemmel mutatkoztak be a női vízilabdázók. Pelle Anikó négy gólt lőtt, a meccs legjobbja szerintünk mégis a kapus Horváth Patrícia volt. A kézilabdásoknak már nem ment ilyen jól: a brazilok ellen az ötgólos előny sem volt elég, végül a meccs vége előtt egy másodperccel dobott góllal sikerült egyenlíteni.

Nemcsak a kézilabdázóknak nem sikerült úgy ez a hétfő, ahogy tervezték. Bár mindhárom női tőrözőnk bejutott a legjobb 16 közé, innen csak Knapek Edina tudott továbblépni. Azonban az elődöntőért vívott meccsén nagyon megverte a későbbi győztes olasz Vezzali, aki sorozatban harmadszor lett olimpiai bajnok.

Knapek végül az ötödik helyen zárt, így ő lett a nap egyik magyar pontszerzője, a másik a hatodik helyet megszerző sportlövő Sidi Péter volt. Éppen csak lemaradt a pontszerzésről a már első meccsét elveszítő, végül a vigaszágon a hetedik helyig eljutó Baczkó Bernadett. A hajnali eseményekről bővebben >>

Hétfőn nemcsak Baczkó kezdett vereséggel, de tőle eltérően többeknek nem adatik meg a javítás lehetősége. Az ökölvívók 60 kilós súlycsoportjában könnyedén, 12-3-ra verte a kazah Merej Aksalov Varga Miklóst, akinek így már véget is ért az olimpia.

Szintén befejezte - legalábbis egyesben - az ötkarikás játékokat Szávay Ágnes, aki nem tudott visszavágni a kínai Cseng Csiének a Wimbledonban elszenvedett vereségért. A kínai 4:6, 6:3, 7:5 arányban verte a döntő játszmában nagyon sok ki nem kényszerített hibát ütő Szávayt. A magyar teniszező párosban Arn Grétával az oldalán még javíthat.

A szörfösök versenye is megkezdődött, a magyar a középmezőnyban vannak, Gádorfalvi Áron a 18., Detre Diána a 22. helyen áll két futam után. A játékok alatt összesen tíz futamot rendeznek.

A fontosabb nem magyar érdekeltségű események: a férfiak után a nők mezőnyében is találkozott egymással a kínai és az amerikai kosárlabdacsapat, és az amerikaiak fölényes, 108-63-as győzelmet arattak. Női kézilabdában a románok intézték el a házigazdát (34-20), akik vízilabdában viszont csak 12-11-re kaptak ki az Egyesült Államoktól (szintén a nők között).

Megszerezte ötszázadik olimpiai érmét Olaszország, és második pekingi aranyát Michael Phelps, bár az amerikaiak 4x100-as gyorsváltója csak egy ujjheggyel nyert. A nap meglepetése, hogy Andy Murray már az első fordulóban kiesett a férfiak tenisztornáján.

Hétfőn 13 számban értek véget a versenyek, így az olimpia első három napján 34 aranyat osztottak ki. Ebből 12 országnak jutott legalább egy, míg érmet összesen negyven ország szerzett. Kína fölényesen vezet, Dél-Korea visszaelőzte az Egyesült Államokat, az oroszok, a franciák és a németek még mindig arany nélkül vannak - és sajnos mi is.