Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Tömeges bukás és botrány a paralimpián

2008.09.10. 10:59
24 hozzászólás
A női 5000 méteres kerekesszékes döntőben a versenyzők fele bukott egy körrel a cél előtt. A győztes már átvette aranyérmét, amikor szóltak, megismétlik a futamot.

Kedden megtörtént az első doppingeset a pekingi paralimpián. Navid Ahmed Butt pakisztáni erőemelő akadt fenn a vizsgálaton, szervezetében a szteroidok közé tartozó metandienont találtak. Azonban nem ez a torna eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó botránya.

A női kerekesszékesek 5000 méteres döntőjében történt bukás után többen a paralimpiák eddigi legnagyobb botrányáról beszélnek. A döntőben tizenegyen álltak rajthoz, 3 amerikai, 2-2 kanadai és svájci, valamint egy-egy svéd, ausztrál, japán és brit versenyző.

A 11 sportoló szinte végig együtt haladt, az utolsó előtti körben azonban már mindenki a jobb pozíciót kereste, hogy a hajrára minél előrébbről tudjon indulni.

Az élen haladó svájci Edith Hunkeler érthetetlenül ráhúzódott a mellette haladó versenyzőre, és hatalmasat bukott. Mivel a többiek szorosan a nyomukban haladtak, nem tudták kikerülni, így rajta kívül még öten borultak fel kerekesszékükkel.

A hat bukott versenyző között volt a négy évvel korábbi játékok három dobogósa is. A maradék öt versenyző végül célba ért, a győztes a kanadai Diane Roy lett, aki át is vette aranyérmét.

Később azonban a versenybizottság úgy döntött, meg kell ismételni a döntőt. Ezen a bukást okozó Hunkeler nem indulhat, és kérdéses a címvédő japán Wakako startja is, akit az eset után kórházba szállítottak. Roy - aki a bukás pillanatában az ötödik helyen haladt - előbb tiltakozott a döntés ellen, de jelezte, kész újra rajthoz állni a pénteki megismételt futamon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?