Usain Bolt még nincs is a csúcson

2008.08.17. 18:25 Módosítva: 2008.08.17. 18:26
A jamaicai sprinter szárnyalása a 9,69 másodperces világcsúccsal kezdődött a 100 méteres síkfutás szombati döntőjében, de mivel még csak 21 éves, tovább is javulhat a teljesítménye. Usain Bolton kívülről nem látszik, hogy komolyan venné a versenyzést, de egy olimpiai arany volt az álma, amit megvalósított. Erősebbik számában csak hétfőn kezd versenyezni.

A 21 éves Usain Bolt a 100 méteres síkfutás legfiatalabb olimpiai bajnoka az amerikai Bob Hayes 1964-es győzelme óta. Szakértők szerint a most aratott sikere a 9,69 másodperces világcsúccsal csak a kezdet, pályájának még nem ért a csúcsára. Számítások szerint 0,03 másodperccel jobb időt is futhatott volna, ha nem kezd el már a célvonal előtt ünnepelni.

Bolt nagy ellenfele honfitársa, a volt világcsúcstartó Asafa Powell, aki végül csak az ötödik helyet tudta megszerezni, nagyon örült a jamaikai sikernek. „Ő a legjobb, semmi nem tudja megállítani, és ennél még gyorsabb is lehet.”

Csirketallérban a gyorsaság

A világ leggyorsabb embere nem figyel különösebben arra, mit eszik, bár édesapja szerint a hazai lekvár miatt tud ilyen sebességgel futni. Arra a kérdésre, hogy mit evett a 100-as döntő napján, azt válaszolta, csirketallérokat a McDonald’sból.

Bolt már méterekkel a táv vége előtt széttárta a karját, és méltó műsort mutatott be a Madárfészek stadionban összegyűlt 90 ezer nézőnek. Sőt, a rajt előtt se tűnt kifejezetten komolynak, bemutatásakor pózolt a kameráknak, és óriási mosollyal jutalmazta rajongóit. A nagy vidámságot még Powell is nehezen viselte, rosszallóan nézett viccelődő ellenfelére, de végül Bolt is megkomolyodott, bár csak alig 10 másodpercre.

„Azért jöttem, hogy büszke lehessek magamra. Most megtörtént” – fogalmazott a verseny után a Guardiannak. Az elsődleges célja nem a világcsúcs volt, hanem hogy olimpiai aranyat nyerjen. Mikor a célba ért, még fogalma sem volt arról, hogy világcsúcsot futott, csak később tekintett a kijelzőre. „Nem gondoltam, hogy ennyire gyorsan fogok futni.” Az ünneplést sem tervezte, nem is nevezte ünneplésnek, azt mondta, hogy inkább izgatott volt és persze nagyon boldog.

Pekingi szereplése ezzel még nem ért véget, erősebbik számának, a 200 méteres síkfutásnak a selejtezői csak hétfőn kezdődnek. Az edzője, Glen Mills hosszasan gondolkozott, hogy elindítsa-e Boltot mindkét sprinttávon, de végül a duplázás mellett döntöttek a sportoló őszinte örömére.

Bolt nyerte az első aranyérmet Jamaicának. „Boldog vagyok, hogy az országom büszke lehet az eredményemre. Tudom, hogy most egész Jamaica megőrül.” A miniszterelnök és a sportminiszter is tiszteletét tette a Boltnál, honfitársai nemzeti hősként tekintenek rá.

Az ország 30 évvel ezelőtt külön programot dolgozott ki, hogy az élsportolók – elsősorban futók – ne hagyják el a karibi országot, és ne menjenek az Egyesült Államokba, ahol lényegesen jobb körülmények között és sokkal több pénzért sportolhatnának. Jelenleg 300 sprinter vesz részt a programban, aminek a jamaicai műszaki egyetem ad otthont.