Csak Kammerernek van 3 olimpiai aranya

2008.08.07. 11:33 Módosítva: 2008.08.07. 11:39
Kammerer Zoltán mellett olyan hírességek viszik országuk zászlaját a megnyitón, mint a Jao Ming, a Dirk Nowitzki, Ivano Balic vagy Roger Federer. Csak a magyar többszörös olimpiai bajnok közülük.

Az olimpiákon szereplő magyar sportolók közül mindig kiemelt figyelem övezte azt, akit a megtiszteltetés ért, hogy a megnyitó ünnepségen a magyar zászlót vihette. Ez most sincs másként, és még az sem tántorítja el a sportolókat a nagy lehetőségtől, hogy 1948 óta nem nyert olimpiai bajnoki címet az a sportoló, aki a zászlót vitte. Akkor, Londonban a kalapácsvetõ Németh Imrének sikerült diadalmaskodnia.

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnokként viszi a zászlót, és úgy véli, mindkét számában, kajak páros 500 m-en és 1000 m-en is van esélye az aranyéremre. Azt ő is elismerte, a hosszabb távon nagyobb a sansz.

A világ vezető országaiban szinte kivétel nélkül világklasszis fog országa élén vonulni. A hazaiaknál – megmutatva, milyen nagy ország is Kína – a kosárlabdázó Jao Ming kapta a feladatot, aki a legmagasabb sportoló az egész tornán.

Kosaras viszi a zászlót az oroszoknál is. Pedig övék lehetett volna a legszebb zászlóvivő címe, ha a teniszező Sarapova nem mondja le korábban a megtisztelő ajánlatot, majd később sérülés miatt az egész olimpiai szereplést. Így helyette a Utah Jazz kosarasa, Andrej Kirilenko kerül a menet élére.

A németek is kosárlabdázóval indulnak harcba, a Dallas Mavericks centerével, Dirk Nowitzkivel. Nowitzkinek nagy szerepe volt csapata olimpiai szereplésében, a pótselejtezőkön szinte valamennyi meccsét 30 pont feletti átlaggal zárta.

Az éremtáblázatot legutóbb megnyerő amerikaiaknál egy szudáni menekülté, Lopez Lomongé a megtisztelő feladat. A 23 esztendős atléta, aki 1500 m-en indul a nyári játékokon, a szudáni polgárháború idején, hatéves korában, gyalog menekült el otthonából. A kisfiú elvesztette a szüleit, kenyai menekülttáborban élt tíz évig. Végül letelepedhetett az Egyesült Államokban, és tavaly júliusban megkapta az amerikai állampolgárságot.

A sok kosaras után a horvátok zászlaját egy kézilabdás, a világ legjobb játékosának tartott Ivano Balic viszi. A 29 esztendős irányító épp az elmúlt héten igazolt haza a spanyol Pamplonától a CO Zagreb együtteséhez, amely a BL idei sorozatában a Pick-Szeged ellenfele lesz.

A világ legjobbja Roger Federer is, aki a svájci zászlót viszi. A sportoló nem titkolt célja az olimpiai győzelem, úgy is, hogy itt nem lehet ATP-pontokat szerezni.

A magyar zászlóvivők:

1908, London: Mudin István (atléta)
1912, Stockholm: Rittich Jenő (tornász)
1924, Párizs: Toldi Sándor (atléta)
1928, Amszterdam: Egri Kálmán (atléta)
1932, Los Angeles: Bácsalmási Péter (atléta)
1936, Berlin: Bácsalmási Péter
1948, London: Németh Imre (atléta)
1952, Helsinki: Németh Imre
1956, Melbourne: Csermák József (atléta)
Stockholm (lovasversenyek): Erdélyi István (csapatvezető)
1960, Róma: Simon János (kosárlabdázó)
1964, Tokió: Kulcsár Gergely (atléta)
1968, Mexikóváros: Kulcsár Gergely
1972, München: Kulcsár Gergely
1976, Montreal: Kamuti Jenő (vívó)
1980, Moszkva: ifj. Szívós István (vízilabdázó)
1988, Szöul: Vaskuti István (kenus)
1992, Barcelona: Komáromi Tibor (birkózó)
1996, Atlanta: Szabó Bence (vívó)
2000, Sydney: Kőbán Rita (kajakos)
2004, Athén: Kovács Antal (cselgáncsozó)
2008, Peking: Kammerer Zoltán (kajakos)