Messiéket visszarendelhetik az olimpiáról

2008.08.07. 07:34
A Sportdöntőbíróság a Barcelonának, a Werdernek és Schalke-nak adott igazat, így most már a három klub döntésén múlik, hogy játékosaik maradhatnak-e a pekingi olimpián, vagy odahaza készünek a szezonra.

A nők után a férfiak is megkezdik az olimpiai küzdelmeiket. A nyitónap előtt a legnagyobb kérdés még mindig Messi, Diego és Rafinha játéka. A három futballistát klubjaik nem akarták elengedni Pekingbe, a Sportdöntőbírósághoz fordultak, amely elvben nekik adott igazat, mivel az esemény nem szerepel a FIFA hivatalos versenynaptárában. Ugyanakkor az olimpiai eszmére hivatkozva kérik a Barcelona, a Schalke és a Werder képviselőit, hogy mégis tegyék lehetővé játékosaik olimpiai szereplését.

A Werder Bremen és a Schalke 04 hozzájárul brazil labdarúgójának olimpiai szerepléséhez, ha a dél-amerikai szövetség garanciákat ad. Klaus Allofs, a brémaiak sportigazgatója elmondta, telefonon egyeztetett Andreas Möllerrel, a Schalke 04 menedzserével, ezt követően a két klub egységes álláspontot alakított ki.

A németek azt szeretnék, hogy a dél-amerikai szövetség írásban nyilatkozzon arról, a játékosok esetleges sérülése esetén kártalanítja őket. Erre még nincs válasz, mint ahogy az argentin Messi sorsa is kérdéses.

Argentína Messi nélkül is esélyesebb az A csoportban, mint Elefántcsontpart. Nagyon erős a dél-amerikai keret, Mascherano, Riquelme és Agüero is ott lesz a nyitányon. Az afrikai csapatban Salomon Kalou és Gervais a legnagyobb név. A két együttes a 2006-os világbajnokságon találkozott legutóbb, akkor a dél-amerikaiak 2-1-re nyertek úgy, hogy Drogba nyolc perccel a vége előtt szépített. Argentína a cím védője, Elefántcsontpart az első olimpiájára készül. Persze nagyon elszántan. Souleymane Bamba ezt így fogalmazta meg: „Ha olyan mentalitással játszunk, ahogy a felkészültünk, a torna nem ér számunkra véget a csoportkörrel. Nem mi vagyunk a favoritok, de a lehető legtovább szeretnénk eljutni. Remek társaság jött össze, hiszem, hogy maradandót fogunk alkotni.”

A B csoportban Hollandia Nigériával találkozik máris. A holland válogatott gerincét a 2007-es U21-es Eb--győztes gárda adja. Az akkori torna gólkirálya, Maceo Rigters hiányozni fog, de a pekingi keret tagja Roy Makaay, Ryan Babel és Royston Drenthe is. A nigériai csapatban Victor Anichebe, az Everton csatára a legnagyobb név. Az együttes vezetője az Samson Siasia, aki az 1994-es vb-n remekelt és az Afrika-kupán győztes gárda középpályása volt. Minden szerénység nélkül jelentette ki: „Ez a csapat alkalmas arra, hogy 1996 után ismét olimpiai aranyat nyerjen. Az egész nemzet hisz a játékosokban, várja a sikert.”

A C csoportban a Ronaldinhóval, Alexandre Patóval, Marcelóval és Lucasszal felálló Brazília a belgák ellen kezd, a házigazda Kína ellenfele Új-Zéland lesz. A brazilok győzelmi reményekkel érkeztek Pekingbe, és ezen még az sem változtathat, ha Diego és Rafinha nélkül kell megvívni csatáikat.

A D csoport favorítja az olasz válogatott, amely Honduras ellen kezd. A csoportban még a Koreai Köztársaság és Kamerun küzd a továbbjutásért. Az olaszok a legtöbbet a Villarreal csatárától, Giuseppe Rossitól várják. Az utánpótlás-válogatottban 18 meccsen 7 gólos csatár a Primera División legutóbbi szezonjában 27 találkozón 11-szer talált be. Érdekesség, hogy Rossi az Egyesült Államokban született, amerikai-olasz állampolgár, és 2006-ban Bruce Arena meghívta a vb-re készülő amerikai keretbe is. A csatár azonban kijelentette, inkább az olasz válogatottban szeretne bizonyítani.

Az 1. forduló műsora, férfi labdarúgás

A csoport

Ausztrália-Szerbia, Sanghaj (11:00)

Elefántcsontpart-Argentína, Sanghaj (13:45)

B csoport

Japán-Egyesült Államok, Tiencsin (11:00)

Hollandia-Nigéria, Tiencsin (13:45)

C csoport

Brazília-Belgium, Senjang (11:00)

Kína-Új-Zéland, Senjang (13:45)

D csoport

Honduras-Olaszország, Csinhuangtao (11:00)

Koreai Köztársaság-Kamerun, Csinhuangtao (13:45)