Hamilton előzésétől Phelps győzelméig

2009.01.03. 15:49 Módosítva: 2015.05.21. 02:32
2008 a balhék és műbalhék éve is volt. Különös körülmények közt győzte le az isteni Michael Phelps a szerb Csavicsot, talán időn túl lőttek olimpiai döntőt érő gólt a norvég kézilabdázók. A kínai tornászlányok korosabbnak látszottak, bokszban muszáj volt segíteni az egyik hazain. De szabályosan előzött-e Hamilton? Les volt-e a hollandok gólja? Miért nem nyújtott kezet Cseparinov? Miért nem futott a kínai bálvány? Miért esett vissza Szávay?

Talán a leghevesebb visszhangot a 100 pillangó pekingi döntője váltotta ki 2008-ban, a tét nem volt kicsi, az amerikai Michael Phelps nyolcadik aranya, csúcsdöntése múlott rajta. Úgy látszott, a szerb Milorad Csavics előtte van, és hamarabb érinti a falat, de mégsem olyan erővel, mint a gigaklasszis. Az óvást elutasították, de még hónapokig születtek különféle magyarázatok. Phelpsnek sikerült a csúcsdöntés, egy századdal jobb volt, tizennégyszeres olimpiai bajnok lett.

Szinte kódolni lehetett, hogy a kínai női tornászcsapatot megtámadják, azzal, hogy a csapattagok közül még nem mindenki töltötte be a részvételhez minimálisan szükséges tizenhatodik életévét. 2000-ben is téma volt ugyanez, a jegyzőkönyv-hamisítás bevett gyakorlat az egész tornasportban, Kínától Romániáig.

A nemzetközi szövetség végül addig vizsgálódott, amíg sikerült megállapítani, hogy valamennyi kínai érintett elmúlt tizenhat, vagyis megtarthatja olimpiai aranyérmét a tornászcsapat, és az amerikaiaknak be kell érniük a második hellyel.

A 81 kilós öklöző Csang Hsziaón kétszer is hatalmasat toltak a bírók, és mindkétszer pofátlanul. Az orosz Betyerbijev ment előre ellene, csépelte, de valahogy erről nem vettek tudomást a bírók, pontot sem kapott a nagy pofozásért. A 8-2-es kínai győzelem felháborító volt, pláne, mert Európa-bajnok és vb-ezüstérmes ellen ítéltek. A kazah Sinalijev ellen már nem volt ekkora segítségre szükség, a 4-4-es elődöntőben segédpontokkal bizonyult jobbnak a kínai.

A kínaiak bálványától, a gátfutó Liu Hsziangtól mindenki aranyat várt, de a címvédő nem tudott elindulni, pár lépés után feladta előfutamát. Az atléta az Achilles-inát fájlalta, azt hitte felgyógyulhat, de elviselhetetlenné vált sérülése. Bocsánatot kért hazájától, a legnagyobb példányszámú olasz sportlap azonban úgy tudta, tudott volna futni, csak nem azon a szinten, amit elvárták tőle. Ezért lépett vissza sántikálva.

Keressük a legnagyobb (mű)balhét

Pekingben példátlan eset is előfordult, az örmény származású svéd birkózó Ara Abrahamian nem vette át a neki járó bronzérmet, úgy ítélte meg, hogy csalás áldozata lett. Az érmet a szőnyegre dobta, de később már foggal-körömmel küzdött érte, amikor megtudta, hogy elveszik tőle. Nyilván ilyen súlyos szankcióra nem számított, de elszámította magát, tiltakozását súlyosan büntették. A Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál van az ügye.

Az olimpiai női kézilabdatorna legvitatottabb mérkőzése az elődöntő volt, tíz másodperccel a vége előtt a norvégok egy góllal vezettek, támadásukat blokkolták, majd nyolc másodperccel később egyenlítettek a dél-koreaiak. Nagyon örültek, hiszen már csak két másodperc volt hátra, de Gro Hammerseng megiramodott, és bevágta a győzelmet jelentő gólt. Nagy kérdés, hogy időn belül esett-e a találat, vagy már a hatvanadik percen túl. A játékvezetők megadták – elsőre képtelenségnek látszott, hogy a kapuig el lehet érni –, az ázsiaiak tiltakoztak, óvásukat elutasították, így a harmadik helyért mérkőztek, épp a mieinkkel.

Az olimpián kívül is akadt vitatott eset bőven, nagy indulatokat kavart a későbbi győztes Lewis Hamilton előzése a belga futamon. A címvédő Kimi Räikkönent előzte meg az angol pilóta, az FIA szerint szabálytalanul, végül győzelmét elvették, a harmadik helyre sorolták vissza. A záró futam lefutott lett volna, ha nincs ez a büntetés, így az utolsó kanyarig izgalmasan alakult a verseny, akkor előzött vissza Brazíliában, és ezzel szerezte meg a végső sikert, amiről egy évvel korábban lemaradt.

Az Európa-bajnokság legtöbbet elemzett góljára nem sokat kellett várni, mindjárt a csoportmeccsek első körében belőtték a hollandok. Az olaszok azt reklamálták, hogy Panucci nem tétlenül maradt az alapvonalon túl, úgy került oda, hogy ütközött kapusával, Gianluigi Buffonnal. Van Nistelrooy eközben gól szerzett egy szélről belőtt labda után. Többen úgy jellemezték a helyzetet: az igazság lesgólja.

Magyar szempontból Overdose párizsi futása volt a legvitatottabb. Mivel az egyik ló bent ragadt, érvénytelenítették a futamot, amit a csodaló végigfutott, és nagy fölénnyel megnyert. Mikóczy Zoltán, a ló tulajdonosa nem vállalta az újabb, megismételt futamot, így a nagy diadal elmaradt, vigaszként Rómában nyolc hosszal nyert.

Januárban egy napig mindenki a bolgár sakknagymesterről, Ivan Cseparinovról beszélt, aki egy tornán nem fogott kezet társával, Nigel Shorttal, ezért egy lépés után be is fejeződött a parti. Nem könnyű megfejteni, milyen gondolatai voltak tette előtt a versenyzőnek, utána viszont mindenkitől közleményben kért bocsánatot. A megismételt játszmában nagy csatában kikapott.

A két Ágnes

Két magyar sportolónő pályafutásán vitatkozott még 2008-ban rengeteg szurkoló és a szakma. Az olimpiai bajnok Kovács Ágnes az év elején jelentette be: az olimpiára már nem készül fel. Ezt megelőzően doppingvizsgálata nem ment könnyen, maga is bejelentette: a neve mellett örökre ott marad a dopping.

Szávay Ágnes teniszezőtől is sokkal többet lehetett várni, ám legtöbbször az első fordulóban fejezte be a tornákat, méltatlan vereségeket szenvedett, csak önmagát kereste a szezon javarészében. Mentális bajok voltak vele, elhagyta edzője és szerelme, Bocskay Zsolt.