Barneveld 9 dobással keresett hatmilliót

2009.01.03. 13:37 Módosítva: 2009.01.03. 20:17
A dartsvébé negyeddöntőjében a holland Raymond van Barneveld tökéletes sorozatot dobott, hét tripla húszassal, egy tripla tizenkilencessel és egy dupla tizenkettessel hozta az 501-et, húszezer fontot kapott érte.

A londoni Alexandra Palace-ban zajló dartsvilágbajnokság péntek éjszakai egyik elődöntőjében két holland, a 24 éves Jelle Klaasen, és a sportág egyik legnagyobb alakja, Raymond van Barneveld dobott a négy közé jutásért.

Az öt nyert szettig tartó meccsen van Barneveld nyerte az elsőt, Klaasen itt még egyenlített (1-1), de utána már csak az ötszörös világbajnok győzelmének aránya volt kérdéses.

Van Berneveld 4-1-re vezetett, a hatodik szett első játékát Klaasen nyerte, a másodikban a világranglista-2. holland tökéletes sorozatot dobott: hét tripla húszas után egy tripla tizenkilencessel, és a végén egy dupla tizenkettessel, azaz összesen kilenc nyíllal kidobta az 501-et.

501

A dartsban 501-ről visszafelé számolnak, a legnagyobb értékű dobás a 20-as szektor triplája, ez hatvan pontot ér. A meccsek szettekből, azokon belül legekből állnak, egy-egy leg utolsó, kiszálló dobása mindig egy dupla kell legyen.

A meccs folytatódott, a négyezer fős közönség percekig őrjöngve, üvöltözve ünnepelte van Barneveldet, aki nem is tudott kellően koncentrálni, a következő játékot elvesztette.

Van Barneveld a sportág történetében a 16., aki tévéközvetítésen kilencnyilas kört dobott, és az első, akinek ez a PDC (Professional Darts Corporation) világbajnokságán sikerült, ezért a teljesítményért húszezer fontot kap.

A holland végül 5-1-gyel jutott a legjobb négy közé, ahol a világranglistán éppen mögötte harmadik James Wade-del játszik a döntőért.

Wade egy pocsék, hibáktól hemzsegő meccsen 5-3-ra verte Paul Nicholsont. A pillanatnyi forma alapján elképzelhetetlen, hogy a 2007-ben PDC-világbajnok van Barneveld ne jusson tovább, csakúgy, mint a másik ágról a mezőnyön eddig átgázoló, az elődöntőig összesen egy szettet vesztő Phil Taylor.

A hat nyert szettig tartó elődöntőket szombat este, a hét nyert szettig tartó világbajnoki döntőt vasárnap este játsszák.

A londoni végső győzelemért 125 ezer font, azaz jelenleg 37,5 millió forint jár. A profi vébének idén először volt magyar résztvevője, az első körben búcsúzó Bezzeg Nándor [1] személyében.