Phil Taylor átgázolt a teljes mezőnyön

2009.01.04. 22:16 Módosítva: 2009.01.04. 22:31
A világbajnoki döntőben a ranglistavezető angol végig vezetett, 7-1-re tönkreverte a világranglistán második holland Raymond van Barneveldet. Taylor az egész tornán négy szettet vesztett, tizennegyedik vébécímét nyerte.

A világranglistát vezető angol Phil Taylor átgázolt a mezőnyön a londoni dartsvilágbajnokság selejtezőiben, összesen három szettet veszített a döntőig: az első fordulóban 3-0-ra verte Steve Grubbot, a 32 között 4-0-ra Michael van Gerwent, a nyolc közé jutásért 4-1-re Kevin Paintert. A negyeddöntőben 5-0-lal intézte el Co Stompét; akkora volt a különbség köztük, hogy a holland az utolsó szettben csak kínosan vigyorgott, és integetett a tomboló nézőknek.

A szombati elődöntőben a világranglistán 12. angol Mervyn King két szettet is elvett tőle. Taylor a meccs után elárulta, 3-0-ás vezetésénél már a döntőben érezte magát, kiengedett. King feljött 3-2-re, de Taylor azonnal reagált: az utolsó három szett tíz játékából kilencet megnyert, sima 6-2-vel lett övé a meccs.

A világranglista-2. holland Raymond van Barneveld Mark Stephensont 3-0-ra, Wes Newtont 4-1-re, Ronnie Baxtert 4-3-ra verte. A négy közé jutásért Jelle Klaasent 5-1-re győzte le. Ezen a meccsen a hatodik szett második játékában tökéletes sorozatot dobott, kilenc nyíllal dobta ki az 501-et, húszezer fontot nyert vele.

A döntőbe jutásért a világranglistán éppen mögötte harmadik James Wade-del játszott, az angol hiába mutatott sokkal jobb formát, mint eddigi vb-meccsein (tizenhárom 180-at dobott, a holland hetet), Barneveld 6-4-re győzött.

A hét nyert szettig tartó döntőt Taylor kezdte jobban, mindhárom játékot simán hozta, 3-0-val nyerte az elsőt (a dartsban három játékot, "leg"-et kell nyerni egy szetthez).

A másodikban is Taylor dominált: 3-0-ra nyerte ezt is, Barneveldnek kétszer is esélye volt legalább egy leget nyerni, de hiába volt három nyila egy dupla 8-as kiszállóra, elhibázta.

A harmadik szett elején Barneveld végre hozta első legjét, a holland ennek ellenére a meccs ezen szakaszában nem volt komoly ellenfél, indiszponáltan játszott. Az addig koncentráltan játszó Taylor is hozzászürkült, leült a döntő, végül Barneveld nyert 3-2-re, és ezzel 2-1-re szépített.

A negyedik szett hozta a legjobb játékot, Taylor egy 11 nyilas kiszállóval nyerte az elsőt. Barneveld egyenlített, Taylor a következőben 200 felett hagyta a hollandot, és úgy szállt ki, Barneveld ismét egyenlített. A döntő legben mindketten kiszállót rontottak, Taylor szedte össze magát előbb, ezzel 3-1-re vezetett.

Az ötödikben Barneveld kezdett jobban, nyerte az első két játékot, de Taylor megmutatta, miért vezeti a világranglistát: 0-2-ről 3-2-re fordított, az ötödik legben 11 nyilas kiszállót dobott (4-1).

Felváltva nyertek a hatodikban, 2-2-nél Barneveld nyerhette volna a leget és a szettet is, de csúnyán rontott, Taylor nem: 5-1.

Phil Taylor

A hetedikben a hollandé volt az első játék, a következő három simán Tayloré. Barneveld összeesett, sima kiszállókat rontott, az angol egy szettre került tizennegyedik világbajnokságától (6-1).

Az utolsóban 2-2-ig Barneveld kétszer egyenlített, de óriási volt a különbség a játékosok között. Végül Taylor simán hozta az utolsó leget, 3-2-re nyerte a szettet, 7-1-re a meccset.

Phil Taylor végig vezetett, végig a saját játékát játszotta, egy percig sem volt kérdéses a végeredmény. A nyílátlagban nem volt nagy különbség a játékosok között, Barneveld több 180-at dobott (tizenkettőt kilenc ellen), de feleslegesen, pocsék kiszállójátéka miatt nem nyerhetett.

A győztes 125 ezer fontot (kb. 35 millió forintot) nyert, Barneveld a második helyért 60 ezer, a kilencnyilas kiszállóért húszezer fontot, azaz összesen bő 22 millió forintot kapott.

Phil "The Power" Taylor minden idők legjobb dartsjátékosa, vasárnap óta két világszervezet (PDC, Professional Darts Corporation és BDO, British Darts Organization) összesen tizennégyszeres világbajnoka, eddig 75 nagy tornát nyert. Taylor 48 éves múlt augusztusban, négy lánya van. Húsz éve profi dartsos, az egyik legnépszerűbb angol sportoló.

Az utóbbi két évben nem tudta megnyerni a PDC világbajnokságát, a 2007-es döntőben éppen Barneveldtől kapott ki. A hirtelen halálban eldőlt vébédöntő sokak szerint minden idők legjobb dartsmeccse volt.

A profi vébének idén először volt magyar résztvevője, Bezzeg Nándor az első körben kikapott a holland van der Voorttól, és kiesett.