Holtan találták a Dakaron eltűnt motorost

2009.01.07. 13:39
Keddről szerdára virradóra holtan találták meg a francia motoros, Pascal Terryt, aki még vasárnap, a verseny második szakaszán, Santa Rosa és Puerto Madryn között tűnt el. Egy nehezen megközelíthető helyen, a motorjától 15 méterre bukkantak rá.

A Dakar Rali szervezői bejelentették, a 49 éves versenyzőt "egy nagyon nehezen megközelíthető, növényzettel sűrűn benőtt helyen találták meg, 15 méterre a motorjától. A sisakját levette, és behúzódott az árnyékba, ahol valameddig valószínűleg ellátta magát, mivel vizet és élelmet is találtak a közelében".

A Yamahával versenyző Terry a második szakaszon 197 km megtétele után értesítette a szervezőket arról, hogy kifogyott az üzemanyaga, de beszerzett valamennyit az egyik versenytársától. Később megpróbált vele két alkalommal is műholdas kapcsolatba lépni a szervezőbizottság, mindkétszer sikertelenül.

A kommunikációs rendszerben valamilyen hiba lehetett, a párizsi központ ugyanis már 4-én este értesítést kapott arról, hogy működésbe lépett a motoros vészjelző rakétája, a helyi szervezők azonban erről csak 5-én reggel szereztek tudomást.

Többek között erről beszélt Étienne Lavigne, a Dakar versenyigazgatója is, aki a haláleset kapcsán még megjegyezte: jól ismerte Terryt és csapatát, az év során többször is találkoztak. Azután, hogy a helyi szervezők értesültek a segélykérésről, autót küldtek a feltételezett helyszínre, és az argentin polgári védelem is a bajba jutott motoros felkutatására indult.

Mivel a keresés eredménytelenül zárult, a csendőrség is bekapcsolódott az akcióba, és végül helyi idő szerint hajnali két óra után megtalálták a szerencsétlenül járt motorost.

A halál okának kiderítésére rendőrségi vizsgálat indult. Az idén először Dél-Amerikában rendezett Dakar Ralin ez volt az első haláleset, előtte kedden két brit versenyzőt súlyos állapotban szállítottak kórházba.

Az elmúlt 10 év halálesetei a Dakaron

1998: Maliban egy versenyautó és egy taxi ütközött össze: négyen haltak meg.
2001: Franciaországban, Maontauban közelében egy helyi autós vesztette életét, miután karambolozott az egyik versenyautóval. Daniel Vergnes autós Mauritániában közlekedési baleset áldozata lett.
2003: Bruno Cauvy francia navigátor autója felborult Líbiában, Daniel Nebot pilóta sértetlenül megúszta a balesetet.
2005: A spanyol José Manuel Perez a mauritániai Zuirát és Tísit közötti, hetedik szakaszon bukott, és belehalt hastáji sérüléseibe. Fabrizio Meoni, aki 2001-ben és 2002-ben is megnyerte a viadalt, az Atar és Kiffa közötti szakaszon bukott, és megállt a szíve.
2006: Az ausztrál Andy Caldecott Nuáksot és Kiffa között vesztette életét. Január 13-án egy autó gázolt halálra egy gyereket, egy nappal később egy kamion egy másikat.
2007: Er Rasidia és Uarzazate között a dél-afrikai Elmer Symons vesztette életét. Az utolsó előtti szakaszon a francia Eric Aubijoux szívrohamban halt meg.