Meg fogják ölni a szumó nagybajnokát

2009.01.13. 15:33 Módosítva: 2009.01.13. 15:48
Nem tiszteli a japán szokásokat, nem él sportszerűen, nem vonult vissza, amikor várták, ráadásul mongol. Ezek a legfontosabb indokok, miért nem szeretik Aszasorjut Japánban

Halálosan megfenyegették a szumó nagybajnokát, a mongol születésű, de hosszú évek óta Japánban élő Aszasorjut.

Az ősi sport legnagyobb jelenlegi egyéniségének a vasárnap kezdődött Grand Prix nyitónapján az interneten keresztül küldött valaki üzenetet azzal, hogy meg fogja ölni. A fenyegetés tényét kedden hozta nyilvánosságra a japán szumószövetség, a rendőrség pedig megerősítette a védelmet a tornának otthont adó tokiói sportcsarnokban, a Ryogoku Kokugikanban és környékén.

000T TRHkg1980103

Aszasorju a fenyegetéssel nem törődve nem lépett vissza, hanem sorrendben harmadik mérkőzését is megnyerve folytatta szereplését. A 28 éves jokozuna - vagyis nagybajnok - megítélése vegyes Japánban, ahol sokan gondolják úgy, hogy a Mongóliából jött versenyző nem az ősi japán küzdősport szellemiségét testesíti meg.

Számos bírálat érte például azért, hogy nem a legsportszerűbben él, nevét korábban összefüggésbe hozták bundamérkőzésekkel, és azt se nézték jó szemmel, hogy sérülésekre hivatkozva több nagy viadaltól is visszalépett. Tavalyelőtt az eddig 22 Császár Kupát kiérdemelt szumós hatalmas botrányt kavart azzal, hogy miközben Japánban egy verseny előtt sérültet jelentett, szülőhazájában egy jótékonysági futballmérkőzésen játszott. Ezért - a jokozunákat illetően eddig példátlan módon - megbüntették: augusztustól novemberig két tornáról is eltiltották, fizetését 30 százalékkal csökkentették.

Az idén azonban, amikor visszavonulásának bejelentését várták, ő szumós pályafutásának folytatása mellett döntött, és eddig teljes sikerrel versenyez a 15 napos újévi GP-viadalon. Rajta kívül még egy jokozunája van a japán szumósportnak a szintén mongol Hakuho személyében.