Hétezer dollárral verték át a magyar futót

2009.01.14. 10:28 Módosítva: 2009.01.14. 13:29
Vozár Attila novemberben megnyerte az Egyesült Államok 24 órás futóbajnokságát, fedezetlen csekkel fizették ki, a bűnügyben nyomozás indult. A békéscsabai futó karácsonykor postán kapott egy újabb csekket, kisebb összegről, mint amennyi jár, de emögött sem volt fedezet. A Magyar Atlétikai Szövetség az amerikai és a nemzetközi szövetségnél is jelezte az ügyet.

Vozár Attila nyerte november közepén az Egyesült Államok 24 órás futóbajnokságát, nyereményének csak egy részét fizették ki, azt is fedezetlen csekkel. A békéscsabai futónak több gondja is adódott a verseny rendezőivel: nem ismerték el megtett kilométereit, 243 helyett csak 236,88-at igazoltak; pénzdíj járt volna neki a verseny megnyeréséért, külön bónusz a megtett kilométerekért és a legjobb külföldi futó címének elnyeréséért.

A futó csak a díjak egy részét kapta meg, a csekkről másnap, a bankban pedig kiderült, nincs rá fedezet. A magyar futó feljelentést tett, a helyi hatóság megállapította a bűncselekményt.

P6200331

Vozár karácsony előtt egy nappal postán újabb csekket kapott a versenyrendezőktől. Edzőtáborba készül, szüksége volt a pénzre, a két ünnep között a bankban hitelben beváltották neki (a szokásos protokoll szerint a pénzintézetnek ellenőriznie kell, van-e a csekk mögött fedezet).

Január első péntekén felhívták a bankból, hogy a csekk fedezetlen, fizesse vissza a pénzt. Vozárt többszörösen is kár érte: a kifizetés dollárban történt, ő a pénzt forintra váltotta, vissza kellett váltania dollárra, ráadásul a forint-dollár árfolyam is kedvezőtlenül mozdult.

Vozár az Indexnek elmondta, eredetileg hétezer dollár járt volna neki: háromezer a verseny megnyeréséért, másik háromezer a megtett távolság (151 mérföld) után járó bónusz, plusz ezer dollár a legjobb külföldinek járó díj.

A helyszínen négyezres (fedezetlen) csekket kapott: a rendezők beszámították a megtett távot és a legjobb külföldi díját. Az indoklás szerint ekkora futott távval olyan bónuszsávba ért, ahol nem jár a fődíj, csak a megtett távolság után fizetnek.

A postán kapott csekk 3000 dollárról szólt. Az újabb indoklás szerint a rendezők (a köröket számoló chip hibájára hivatkozva) csak 146 mérföldet írtak jóvá, ez kétezer dollárt ér, plusz megkapta a legjobb külföldi pénzét.

De ehhez sem jutott hozzá, ez a csekk is fedezetlen volt. Vozár értesítette amerikai ügyvédjét, érdemi választ még nem kapott tőle. A futó elmondta, a családjának és a mindenben mögötte álló klubjának sokat köszönhet, azért bírja még a hercehurcát. Elhatározta, idén csak azért is visszamegy a versenyre, megfutja a 155 mérföldet, amiért már 5000 dollár jár.

A szövetség segít

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára az Index kezdeményezésére felvette a kapcsolatot az amerikai szövetséggel, és a nemzetközi szövetséggel, az IAAF-fel is. Az amerikai szövetség azonnal és udvariasan reagált, az ügy kivizsgálását igérték.