Palik 12 órás büntetést kapott a Dakaron

2009.01.17. 12:13
A Dél-Amerikában zajló tereprali versenyigazgatósága 12 órás büntetéssel sújtotta azokat, akik nem fejezték be a csütörtöki szakaszt. Palikék fellebbeztek, a szervezők döntése volt, hogy rövidítsék le a szelektív szakaszt, a Palik-Darázsi páros a 12. helyről a 21.-re esett vissza.

Az Argentínában és Chilében zajló Dakar 2009 tereprali-viadalon a versenyigazgatóság a korábbi döntését megváltoztatva, 12 órás büntetéssel sújtotta azokat az egységeket, amelyek nem fejezték be a csütörtöki szakaszt. Ezzel a Palik László, Darázsi Gábor (Nissan) autós kettős a 12. helyről visszacsúszott a 21.-re, míg a Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Antara) páros a 27.-ről feljött a 23.-ra.

A Szalay Dakar Team tájékoztatása szerint a csütörtöki szakaszon sok versenyző ragadt bent a dűnék között sötétedés utánig, ezért a versenyigazgatóság a 175. km-nél leterelte őket a szelektívről.

A késő esti eredményhirdetésnél a beérkezett versenyzők a teljes szakasz hosszára kapták a mért idejüket, ám akik könnyítéssel csak 175 km-t tettek meg, azok az addig elért idejükhöz hozzáadott átlagidőt kaptak, melyhez összesen egy óra büntetést osztottak ki pluszban.

Ez azt eredményezte, hogy azok, akik valóban teljesítették az aznapi szelektív távját, rosszabbul jártak, mint kint rekedt társaik, ezért mintegy harmincan, köztük Szalay, reklamáltak a döntés ellen. Végül a versenybizottság péntek este úgy döntött, hogy minden versenyző 12 óra büntetést kap, aki nem teljesítette a csütörtöki szelektívet.

A Palik Racing Team a csapat tájékoztatása szerint máris fellebbezett, mivel - amint azt korábban Palik László közölte - egyértelműen a szervezők döntése volt, hogy rövidítsék le a szelektívet, ők - több társukkal egyetemben - folytatták volna a küzdelmet, ennél fogva pedig furcsa, hogy most büntetést kapnak.

A harmadik magyar autós kettős, Liszi László és Fenesi József (Mitshubishi) jelenleg az 53. helyen áll.

Dési János (KTM) a 63. a motorosok között, a Szaller Zoltán, Pócsik László, Csitári Tibor kamionos trió (MAN) pedig a 11. a szombati, egyben utolsó versenynap előtt, amikor is 792 km-t kell teljesítenie a mezőnynek Cordoba és Buenos Aires között. Ebből 227 km lesz a mért szakasz.