Növényi Norbert MMA-világbajnok

2009.01.18. 11:19 Módosítva: 2015.05.21. 02:16
Az egykori olimpiai bajnok birkózó a román Tatar Mariust a 2. menetben fojtással győzte le. Növényi 52 évesen a legkeményebbnek tartott küzdősport legidősebb világbajnoka lett.

A káposztásmegyeri küzdősport gálán az 52 éves Növényi Norbert WFCA nehézsúlyú világbajnoki övet szerzett a legkeményebbnek tartott szabályrendszerben, az MMA-ban.

A 116 kg-os Növényi a nála 20 évvel fiatalabb, karatéban vb- és Eb-győztes, egy másik harcművészeti ágban, kempóban világbajnok, 99,4 kg-os román Tatar Mariusszal vívott címmeccset. A mérkőzés óvatos állóharccal kezdődött, de kicsivel később a magyar fogást talált ellenfelén, nyakát a hóna alá fogva fárasztotta. Növényi idővel földre vitte ellenfelét, az állóharcban mindketten ütöttek, mindkét oldalon komoly találatokkal.

A második menet elején Növényi egy kemény balhorgot későn reagált le, amitől egy pillanatra meg is rogyott. Gyorsan kitisztult, és egy látványos dobással földre vitte ellenfelét, ahol kedvező pozícióba került, és sikerült is megsoroznia a védekező románt, majd nem sokkal később egy fojtással, 3:26-nál megnyerte a csatát. A monokli.com információi szerint Növényi végig uralta a meccset, fölényben volt.

Ezzel a sikerrel Növényi Norbert MMA világbajnok lett a WFCA szervezetnél. Növényi sikerével a sportág legidősebb világbajnoka.

A birkózó olimpiai bajnok, kick-boksz világbajnok már korábban bejelentette, ez az összecsapás lesz a búcsúja az aktív sporttól.

Növényi eddigi sikerei

Növényi eddigi legsikeresebb sporteredményei az 1980-ban szerzett kötöttfogású birkózó olimpiai bajnoki cím (90kg), és az 1987-es müncheni kick-boksz vb-n full-contactban szerzett világbajnoki cím voltak.

A gálán Felföldi Szabolcs is a WFCA-nél szerzett világbajnoki övet. A 85 kg-ban versenyző sportoló a sokszoros kempóvilágbajnok francia Christophe Gauthierot-t kényszerítette feladásra az első menet végén.

A birkózó olimpiai ezüstérmes, szumó világ- és Európa-bajnok Bárdosi Sándor rövid, de annál izgalmasabb MMA mérkőzést vívott Frank Istvánnal. A két harcos a kezdés pillanatában összeugrott, és kemény ütésekkel kínálták meg egymást.

Úgy látszott, Frank kéztechnikája jobb, mint nagynevű riválisáé, akin több ütés átszaladt, sőt, Bárdosi az egyiktől el is esett, bár azon nyomban lábon volt, és nem is látszott túlságosan megrendültnek.

Aztán Bárdosi is több horoggal betalált, amitől Frank került padlóra, az exbirkózó egy fojtással gyorsan rövidre zárta a küzdelmet. A sok akció ellenére a mérkőzés alig tartott egy percig.