O'Sullivan bohóckodva nyert ötvenmilliót

2009.01.19. 21:11
A Snooker Masters döntőjét az angol világbajnok nyerte. O'Sullivan meccs közben sem vesztette el humorát, döntetlen állásnál a játékvezetőt kérte, hogy csapjon le egy molylepkét.

A világranglistát vezető Ronnie O'Sullivan nyerte a sportág egyik legfontosabb versenyét, a Snooker Masters 2009-et. Az angol a döntőben honfitársát, a címvédő és ranglista-4. Mark Selbyt verte 10-8-ra.

O'Sullivan a tornán csupa éljátékost, sorrendben Joe Perryt, Allister Cartert, Stephen Maguire-t győzött le; Selby könnyebb ágon jutott a döntőig, egyetlen igazán komoly ellenfele a skót John Higgins volt.

A döntőben felváltva nyerték a frame-eket, két játéknál nagyobb különbség egyszer sem volt közöttük. O'Sullivan 2-0-ás vezetésénél Selby mutatta be a döntő legszebb ütését, négygolyós vonattal küldte zsebbe az egyik pirosat.

O'Sullivan a nagy tét ellenére sem veszítette el csibészes jókedvét. 5-5-nél, a 11. frame elején molylepke szállt az asztal fölé. A világbajnok Jan Verhaas játékvezetőt kérte meg, hogy intézkedjen. A holland széles karmozdulatokkal üldözte a repülő rovart, majd - a nézők hangos nevetése mellett - éppen O'Sullivan előtt, a snookerasztal szélén csapta agyon.

9-8-nál, az utolsó frame-ben Selby rögtön a kezdés után szép biztonságit lökött, a fehér golyót beragasztotta a pirosak közé. O'Sullivan centikkel lökte odébb a fehéret, még beljebb a bolyba.

Ilyen kilátástalan helyzetben, mikor a játékosok várhatóan hosszú ideig nem tesznek golyót a zsebekbe, a szabályok szerint lehetőség van a frame újrakezdésére. Selby majdnem egy percig járkált az asztal körül, aztán odaszólt O'Sullivannek, hogy kezdjék újra.

A világbajnok vigyorogva válaszolt, "Játsszál csak!", mire Selby is odébblökte pár centivel a fehéret. O'Sullivan határozottan lépett az asztalhoz és beijesztett, mintha nagy erővel szétbombázná a bolyt. Nem tette, visszapöckölte a fehéret a pirosak közé.

A közönség kiabált, a játékvezető "Unalmas, ugye?" megjegyzésére hangos röhögés tört ki. Selby megint tanácstalanul járkált az asztal körül, mikor O'Sullivan beleegyezett végre az újrakezdésbe, majd a frame-mel együtt a meccset is megnyerte.

O'Sullivan új dákókal játszott, a döntő előtt nyolc, az első forduló előtt egy nappal vette először kezébe. "Új dákókkal játszani, az volt a legnehezebb. A negyeddöntő után volt egy kis időm néhányat kipróbálni, de az elsőnél maradtam. Kényelmes, de bizonyos lökéseket nem tudok megcsinálni vele. Jó dákó, de a világbajnokságra újat csináltatok.

Nevetséges, hogy a döntőben mennyire nem volt szerencsém. Selby 7-5-re vezetett, nem éreztem a szögeket, nem hittem a győzelemben."

Ronnie O'Sullivan a győzelemmel 150 ezer fontot (szűk 50 millió forintot) nyert, Mark Selby 75 ezret kapott a második helyért.