Törvényt sértettek a szurkolók novemberben Dunaszerdahelyen

2009.01.29. 16:13
A szlovák belügyminisztérium vizsgálata szerint a DAC-Slovan meccsen a rendező klub nem teljesítette előírt kötelességeit, ezért szükség volt a rohamrendőri beavatkozásra.

A szlovák belügyminisztérium befejezte a november elsején Dunaszerdahelyen lejátszott DAC-Slovan bajnoki labdarúgó-mérkőzésen történt események felülvizsgálatát, és megállapította, hogy a szurkolók törvényt sértettek - közölte csütörtökön Erik Tomás, a belügyminisztérium szóvivője.

"Bizonyítást nyert a szurkolók törvénysértő tevékenysége négyféle bűncselekmény esetében, amelyek jelenleg kivizsgálás alatt vannak. További 11 kihágásért a tettesekre pénzbüntetés lett kiszabva" - állítja a szóvivő közleményében.

A dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen a szlovák rohamrendőrök benyomultak a hazaiak szektorába - ahol magyarok is voltak - és rátámadtak az emberekre. Összesen 31 drukkert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Tizenegyen megsérültek, köztük öt magyarországi szurkoló.

A belügyminisztérium továbbá megállapította: a mérkőzés szervezője, a dunaszerdahelyi FK DAC 1904 labdarúgó klub nem teljesítette előírt kötelességeit, ezért szükség volt a rendőri segédletre, amelyet a szlovák parlament védelmi és biztonsági bizottsága, valamint a szlovák főügyészség is törvényesnek minősített.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a sportrendezvényeken szerzett kedvezőtlen tapasztalatok alapján a szlovák parlament november elején megszigorította a sportesemények megrendezésének a szabályait, s ezeket a rendezvényeket a feltételek be nem tartása esetén a rendőrség akár be is tilthatja.

A dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történt rendőri beavatkozás, amelyben magyar állampolgárok is érintve voltak, feszültséget váltott ki Szlovákia és Magyarország kapcsolatában. A magyar fél aránytalannak tartja a rendőri beavatkozást, s konkrét bizonyítékokat követel a szlovákoktól.

A szlovák rendőrség közvetlenül a mérkőzés után azt állította, hogy bizonyító erejű videofelvétellel rendelkezik. Ezt azonban a mai napig nem adta át Magyarországnak és nem is hozta nyilvánosságra. A pozsonyi sajtó szerint ilyen felvétele a szlovák rendőrségnek nagy valószínűséggel nincs is.