Droggal bukott meg Michael Phelps

2009.02.01. 15:29 Módosítva: 2015.05.21. 02:04
A News of the World brit bulvárlap fotóval leplezte le a pekingi olimpián 8 aranyérmet nyert amerikai úszót, Michael Phelps-t: állítják, az általuk közzétett fotón üvegpipázó férfi az amerikai sztársportoló. Phelps beismerte, hogy a kép valódi.

Anglia egyik legismertebb bulvárlapja vasárnap "világexkluzívként" tett közzé egy olyan képet, amelyen állításuk szerint a 14-szeres olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps üvegpipázik.

"Íme az elképesztő kép, amely elpusztíthatja a világ legsikeresebb olimpikonjának karrierjét” - ezzel a figyelemfelkeltő mondattal nyit a cikk, és Phelps az AP-nek küldött vasárnapi közleményében elismerte, hogy az újság által közölt kép valódi, egyúttal kijelentette: sajnálja, ami történt.

"Bánom a viselkedésemet, ami egyértelműen rossz döntés következménye volt. Huszonhárom éves vagyok, és a medencében elért sikereim ellenére gyerekesen és helytelenül cselekedtem, nem úgy, ahogy az emberek elvárják tőlem. Ezért elnézést kérek. Megígérem a szurkolóimnak és a közvéleménynek, hogy ez nem fog újra megtörténni" - áll a közleményben.

A News of the World azt állítja, hogy a 23 esztendős amerikai klasszis tavaly november 6-án váratlanul megjelent a dél-karolinai egyetem diákjainak házibuliján, ott készült róla ez a fotó.

A képen látható férfi, akit ebből a szögből igen nehéz beazonosítani, olyan üvegpipát tart a szájához, amelyet "általában kannabiszfélék szívására használnak". A drogozásért négy éves eltiltás járna egy úszónak, és a lap ennek kapcsán kiemeli, hogy ezzel a fotóval Phelps londoni olimpiával kapcsolatos reményei "máris semmivé váltak".

phelps

Az újság egy meg nem nevezett informátort szólaltat meg, aki állításuk szerint jelen volt ezen a házibulin, és részletesen beszámol az ott történtekről. Többek közt azt állítja, hogy Phelps remekül érezte magát, sok alkoholt ivott, és megjegyezte róla, hogy úgy szívta az üvegpipát, mintha már komoly gyakorlata lenne benne.

Phelpsnek korábban voltak gondjai az itallal: 2004-ben, 19 évesen másfél év próbaidőre bocsátották ittas vezetésért.

A News of the World állítja, hogy sem az Egyesült Államok olimpiai bizottsága, sem az ottani úszószövetség, sem Phelps edzője nem volt hajlandó kommentálni az ügyet a cikk megjelenésekor. A bajnok közvetlen munkatársai azonban állítólag "pánikba estek" a sztori miatt. Phelps szóvivője, Clifford Bloxham pedig különböző felajánlásokat tett, csak hogy elkerüljék a fotó nyilvánosságra kerülését.

Megpróbálta eltussolni az esetet azzal, hogy Phelps három éven át az NOTW szakírója lesz, szponzorai pedig az újságban fognak hirdetési helyeket venni.

Michael Phelps a játékokon eddig nyert 14 aranyérmével minden idők legsikeresebb olimpikonja lett, Amerika első számú csillaga és példaképe. Azt még nem tudni, hogy a beismerő vallomásnak milyen következményei lesznek az úszókarrierjére nézve, de a szponzorait vélhetően elgondolkodtatja az eset.