A Maracaná a tiéd

2009.02.03. 18:21

A Maracanát bezárják, és felújítva nyitják majd ki újra. Sokára. Nem tudni, milyen lesz. A Maracaná nemcsak a világ egyik legnagyobb stadionja, hanem az a stadion, ahova nem lehet anélkül bejutni, hogy az ember libabõrös ne legyen.

Néhány évtizede még közel kétszázezer ember fért be, azóta - a biztonsági intézkedéseket követõen - százezer alá csökkent a helyek száma. A Maracaná olyan csapatoknak ad otthont, mint a Flamengo, amelynél népszerűbb Rio de Janeiróban nincs, de a legtöbbször itt játszik a válogatott is.

Egy éve alkalmam volt részt venni egy Fla-Flu - a két riói ellenség, a Flamengo és Fluminense - összecsapáson. Telt ház volt, barátságos és biztonságos légkör uralkodott. Szó sem volt arról, hogy az ember az értékeit vagy az életét féltse, a két B-közepet leszámítva a csapatok szurkolói keveredtek egymással. A stadionban ugyanis nincsenek helyjegyek. Oda ülsz, ahova akarsz, mert ahogy a helyiek mondják: a Maracaná a tiéd.

A felújítás ezt a rendszert is megváltoztathatja, könnyen lehet, hogy 2014-től csak oda ülhet majd mindenki, ahova a jegye szól. Ma még csak 1000 forintot kérnek egy jegyért, ennek is véget vethet a felújítás.

Néhány hete Brazília másik legnagyobb stadionjába is eljutottam: a Sao Paulo-i Morumbiba, ahol a bajnok Sao Paulo játszik. Az ottani hetvenezer ember is óriási hangulatot képes csinálni, de össze sem hasonlítható a Maracanával. A stadionnal, amelyet színes székek, gyönyörû szurkolóik és folyamatos szamba jellemez.

Az lenne jó, ha a Maracaná megmaradna annak, ami volt.