Perre mennek a stadionért Szegeden

2009.02.04. 09:22 Módosítva: 2009.02.04. 21:42
Ősszel vihar előtti csend uralkodott a részben meghiúsult szegedi sportingatlan-fejlesztési program körül, mostanra per lett a nyilatkozatháborúból.

Október legvégén, november elején még úgy nyilatkozott a korábban fejlesztésekre készülő Szeviép Investment Kft. meghatározó tulajdonosa, Pistrui László, hogy őt már nem érdekli az ügyletben talán legfontosabb, a Kossuth Lajos sugárúton található SZVSE-pálya megszerzése. Ezzel szemben a részben tulajdonában álló céget képviselő ügyvédi iroda már október közepén keresetet nyújtott be a Csongrád Megyei Bíróságon a Szegedi Vasutas Sportegyesület ellen.

Egy bonyolult koncepció

Korábbi cikkeinkből kiderült, több kifogás, vitatható részlet is felmerült a Szegeden megkezdett sportlétesítmény-fejlesztésekkel kapcsolatban. A városban uszoda, sport- és rendezvénycsarnok épülne, miközben egy futballpálya - a SZEOL-stadion - részben megújult volna. Viszont mindennek az lett volna az ára, hogy a jó helyen és értékes ingatlanon, klubtulajdonban lévő SZVSE-sporttelep eltűnik, oda bevásárlóközpontot építetenek. A beruházások nagy részét nem a város, hanem a Szeviép cégcsoport hajtaná végre. A több cserét felölelő ügylet része volt, hogy a Szeviép az SZVSE-pálya ellenértékeként ajánlotta fel az általa felújítandó SZEOL-stadiont. Igaz, ez utóbbi az önkormányzaté, és pályázaton kell értékesítenie, ha túl akar adni rajta. A város ki is írta a területre a pályázatot, de a feltételek nem egyeztek meg azokkal, amelyekben az SZVSE és a Szeviép megállapodott. A szóban forgó ingatlanokban az is közös, hogy több évig elidegenítési tilalom terheli őket - ennek feloldását lehet kérni az államtól -, valamint, hogy sportcélra kell őket használni. Az SZVSE-pálya esetében a város meg is tette az első lépéseket, hogy a Szeviép kérésének megfelelően kereskedelmi célokra lehessen a jövőben használni a területet. Miután a SZEOL-pályára kiírt pályázat érvénytelenül zárult, meghiúsult az SZVSE-Szeviép üzlet. Az uszodaberuházás elvileg megindult, a rendezvénycsarnok felépítése elkezdődhet, mer az uniós támogatást megkapta a terv, de a helyszín ismét módosult, mert a Mars tér nem alkalmas az elhelyezésére.

A Szeviép a tavaly október 18-án, illetve egy módosítás után november 28-án beérkezett keresetében arra kéri a bíróságot, hogy állapítsa meg, az SZVSE Kossuth sugárúti ingatlanjának tulajdonjogát megszerezte. A Szeviép azt is kérte, hogy amennyiben a bíróság nem találja megalapozottnak igényét az ingatlanra, az alperes SZVSE-t 35 millió forint+áfa megfizetésére kötelezze.

A felperes cég ezzel együtt rögtön azt is kérte, hogy az illetékes földhivatal jegyezze fel a SZVSE-pálya esetében jegyezze fel a per megindításának a tényét. A Szeviép első keresete csak a SZVSE-t jelölte meg alperesként, míg a módosított keresetben másodrendű alperesként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, harmadrendűként Szeged városát, negyedrendűként a MÁV Zrt.-t jelölte meg.

A Szeviép a keresetét a SZVSE-vel 2007 szeptemberében kötött opciós szerződésre alapozta. Ez a megállapodás rögzítette, hogy a sportklub átadja a cégnek jó fekvésű, a városba vezető út melletti pályáját és cserébe ezért felújítva megkapja a jelenleg még a város tulajdonában álló Etelka sori, úgynevezett SZEOL-pályát. A Szeviép vállalta, hogy a SZVSE-vel konzorciumban indulva pályázaton megszerzi az Etelka sori ingatlant, majd 200 millió forintért felújítja azt. Emellett 230 millió forintos sportcélú támogatást is kapott volna a vasutasklub.

Halasztással kezdtek volna

Hétfőn a Csongrád megyei bíróság megkezdte a per tárgyalását. A felperes Szeviép tulajdonosa és jogi képviselője sem jelent meg, beadványukban azt kérték, fél évvel halasszák el a pert. Az elsőrendű alperes, az SZVSE nem értett egyet ezzel, a másodrendű alperes, az államot képviselő MNV Zrt. viszont az eljárás megszűntetését kérte. A harmadrendű alperes, a város ezzel szemben nemcsak a halasztással értett egyet, hanem a keresettel.

A cég keresete továbbá azzal indokol, hogy az SZVSE állításával szemben az opciós szerződésben lefeketetett terület megszerezhető volt az önkormányzat által kiírt pályázaton. Leírják azt is, hogy az SZVSE végül nem tett eleget szerződéses kötelezettségeinek, és elállt az etedetileg közösen tervezett pályázattól.

A keresetlevél lényegében azzal zárul, hogy mivel tavaly a szegedi közgyűlés határozata alapján írtak ki pályázatot az Etelka sori ingatlanra, ezért annak megszerzése biztosítható. A Szeviép vállalja annak felújítását, és 200 millió forintot sportcélú támogatás címén meg is fizet az SZVSE-nek. (Azért harmincmillióval keveebbet az eredeti összegnél, mert az opciós szerződéssel egy időben a Szeviép ennyit adott kölcsön a klubnak.)

Az SZVSE tavaly áprilisban azért állt el az Etelka sori pályázattól, mert az egyesület elnöksége úgy látta, az önkormányzati pályázaton szereplő terület jóval kisebb, mint az opciós szerződésben nekik ígért ingatlan.

"Mi egyáltalán nem féltjük a pályánkat, már egyeztettünk jogászokkal a keresetről és képtelenség, hogy a Szeviép megkapja az ingatlanunk tulajdonjogát - jelentette ki Szokol Lajos, az SZVSE elnöke. A klubvezető azt is kizártnak tartja, hogy a bíróság jogosnak találja majd a velük szemben támasztott, 35 millió forintos kártérítési igényt. - Jó esélyeink vannak."

Szokol szerint maga a Szeviép is elbizonytalanodott a pereskedéssel kapcsolatban. Ügyvédei ugyanis nemrég azzal keresték meg az SZVSE elnökét, hogy állapodjanak meg az eljárás féléves szüneteltetéséről.

"Azt mondták, jobb lenne elfektetni ezt az ügyet, fél év után ugyanis állítólag automatikusan meg is szűnhetne az eljárás. Az ügyvédek azt állították, belátták, ha új tény vagy bizonyíték nem merül fel az ügyben, akkor szerintük sem nyerhető ez a per. Én azonban nemet mondtam erre az ajánlatra, mert ha már elindult a per, akkor vigyük is végig."

Az SZVSE-nek volt egy olyan szempontja is, hogy attól tartottak, ha szüneteltetik a pert, úgy akár hosszabb ideig is az ingatlanon maradhat a terhelés. Ezt pedig el akarták kerülni.

A Szeviép keresetében szereplő egyik állításnak - miszerint az Etelka sori pálya értékesítését a városi közgyűlés jóváhagyta, így a terület megszerezhető - ellentmond a városháza véleménye. Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere szerit jelenleg nincs napirenden az ingatlan értékesítése, újabb pályázatot nem írnak ki rá.

Mindezek ellenére a klubelnökhöz hasonlóan magabiztos a Szeviép egyik tulajdonosa.

"Biztos vagyok abban, hogy a per néhány pontjában a Szeviépnek kedvező döntés születik - jelentette ki a felperes cég egyik tulajdonosa, Pistrui László. Úgy gondolja, nehez a tényeket vitatni a biróság előtt, önmagában már az is mutatja az áldatlan helyzetet, hogy a perrel kell ezt a jogügyletet rendezni. - Nem lehet jó szándekú, jogkövető magatartasnakbemutatni hogy egy többszörösen elismert, alátamasztott követelést jogi úton kell rendezni."

"Felelőtlensegnek tartom az egyesületi vezetők részéről, hogy az elmúlt
hónapokban kísérletet sem tettek a helyzet rendezésére, és ezzel is veszélyeztetik egy nagy múltú, több száz gyermek sportolását
biztositó egyesület létét" - zárta Pistrui.

A kölcsönügylettel kapcsolatban Szokol megismételte, azért nem keresték meg az összeg kiegyenlítése miatt a Szeviépet, mert úgy vélik, erre akkor kell sort keríteni, ha az opciós szerződés végérvényesen lezárult. Már pedig az elnök úgy véli, a per pontosan azt jelenti, hogy nem zárták még le az opciós szerződés ügyét.

Tehát egyelőre mindenki magabiztos, pedig csak annyi tudható, hogy a per január 26-án elkezdődött, egyelőre érdemi történés nélkül.

A többi alperes csak ott van

Bár a Szeviép keresete az SZVSE mellett más alpereseket is megjelöl, az esetükben csak érintőlegesen van közük az ingatlanhoz. Az MNV Zrt. annak a Kincstári Vagyonkezelő Zrt.-nek a jogutódja, amely 1997-ben 15 éves elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett adta át ingyenesen a pályát a sportklubnak. "Minket nem érint ez a per" - jelentette ki Szentgyörgyi Pál alpolgármester a harmadrendű alperes polgármesteri hivatal nevében. A városvezetés beperelése azért is lenne furcsa, mert támogatta a Szeviép koncepcióját. Szentgyörgyi elmondta, a perben azért kellett a várost is alperesként megjelölni, mert a Kossuth sugárút-Vásárhelyi Pál utca kereszteződésében új csomópontot alakítanak ki. Ehhez néhány négyzetméternyi területet ki kell sajátítani a SZVSE-pályából, amit már elíndítottak és ezért szerepel a város a tulajdoni lapon. A negyedrendű alperes MÁV Zrt. pedig úgy került az ügybe, hogy a terület ugyan a klubé, de az állami nagyvállalat - a SZVSE korábbi fenntartója - a felépítmények tulajdonosa.