Michael Phelps nem fog éhen halni

2009.02.10. 09:38 Módosítva: 2009.02.10. 10:21
Szponzorainak többsége megbocsátotta az amerikai úszóklasszisnak, hogy drogozott egy házibulin, csak egy támogató hagyta el eddig. Már az idén kötött új reklámszerződéseket, és könyvéért is 1,6 millió dollár előleget zsebelt be. Három hónapig ugyan nem versenyezhet, de ez nem befolyásolja karrierjét.

Michael Phelps 14-szeres olimpiai bajnok olcsón megússza, hogy egy brit bulvárlap leközölte, ahogy a marihuánát szív egy házibulin: eddig csupán egy fő szponzora, a Kellogg’s jelentette be, hogy nem kívánja a továbbiakban vele reklámozni termékeit.

Phelps legnagyobb szponzorai

AT&T
Omega
PowerBar
PureSport sports drinks
Speedo
Subway
Visa

Hogy ez mekkora bevételkiesést jelent az amerikai úszóklasszisnak, nem tudni pontosan, mert a Kellogg’s nem hozta nyilvánosságra a részleteket, de vélhetően több millió dollárról lehet szó. Egyes hírforrások 5 millió dollárra teszik azt az összeget, amelyet Phelps eddig a botrány kirobbanása miatt elbukott. A 23 éves úszó összvagyonát azonban 40-50 millió dollárra teszik, és bár ez még messze van az általa – és a menedzserei által – óhajtott 100 milliótól, a cél nem elérhetetlen.

Különösen, hogy már az idén is kötött újabb, igen jól jövedelmező szponzorációkat. Január elején állapodott meg egy 1 millió dolláros szerződésről, amelynek keretében a Mazda autóit fogja népszerűsíteni Kínában. Ezenkívül úgy tudni, múlt héten újabb két élelmiszert forgalmazó céggel, illetve egy étteremlánccal is megállapodott.

Eddigi szponzorai közül a Speedo már 2003-ban lecsapott Phelpsre, és a sportszergyártó cég volt az, amely 1 millió dollár bónusszal is meglepte a klasszist, amiért megdöntötte Mark Spitz rekordját Pekingben szerzett nyolc aranyérmével. Nem mellesleg, a Speedo fejleszette ki azt a cáparuhaként is elhíresült szuperdresszt, amely Phelpset is hozzásegítette a csúcsdöntéshez.

Egyes vélemények szerint ez a botrány akár jól is jöhet Phelpsnek, hiszen a „rossz fiú” imidzs sokaknak tetszhet. Az Omega pedig kifejezetten büszke volt arra, hogy a hírhedtté vált képen Phelps az ő órájukat viselve szívja a marihuánát.

Az amerikai úszószövetség büntetésként három hónapra tiltotta el a versenyzéstől Phelpst illetve ugyan ennyi időre megfoszotta szövetségi juttatásaitól is. Az eltiltás a karrierjét nem befolyásolja, hiszen ezen idő alatt amúgy se indult volna versenyen.

Korábban azt mondta, hogy a londoni olimpiáig mindenképp folytatja az úszást, mert még sok mindent el akar érni. A botrányt követően egy baltimore-i lapnak úgy nyilatkozott, bár imádja az úszást, azért a történtek után el kell gondolkodnia a jövőjét illetően. Edzője, Bob Bowman szerint azonban nem valószínű, hogy Phelps 2012 előtt visszavonulna.

Az anyagiak miatt azért sem kell aggódnia, mert szponzori bevételei mellett nemrég megjelent önéletrajzi könyvéért is 1,6 millió dollárt kapott előlegként.