Mocsai két jeles vizsgája

2009.02.23. 14:28 Módosítva: 2009.02.23. 14:29

A nemzetközi kézilabdamezőny egy része nehezen tanul. Talán a Március 15. úti tornaterem emléke miatt (nem mintha ott nem lett volna szinte lehetetlen legyőzni a valamelyik aktuális néven futó veszprémi csapatot), talán a magyar csapat anyagi lehetőségei miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert magyar, a lényeg, hogy bármit ér el az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapata, még mindig akadnak, akik nem veszik komolyan. Ilyen volt például a Montpellier.

2006-ban ugyanez a francia csapat ünnepelte önfeledten, hogy a BL negyeddöntőjében a veszprémieket kapták, pedig az azt megelőző négy évben a Veszprém két negyeddöntő mellett egy elődöntőt és egy döntőt mutathatott fel. Annak rendje és módja szerint el is vérzett az önbizalomtól duzzadó Montpellier, hazai pályán még kikínlódtak egy szűk győzelmet, de Magyarországon jött a kasza, és a veszprémiek jutottak az elődöntőbe.

2003-ban a Kolding vezetői közölték, nem tartanak a veszprémiek elleni negyeddöntőtől, mert a magyaroknak nincsenek olyan félelmetes átlövőik, mint a többi vetélytársnak, idegenben csak középcsapat a Fotex. Dániában valóban ki is kapott a Veszprém, igaz, a négygólos vereség semmit sem számított a Veszprémben bemutatott 36-26-os mészárlás után.

A Montpellier 2009-ben is jobban tette volna, ha kicsit több tiszteletet mutat a KEK-címvédő és európaiszuperkupa-ezüstérmes csapattal szemben, úgy talán kevésbé lett volna kínos, hogy saját csarnokuk padlójába döngölte őket a Veszprém. Csodálatos győzelmet aratott Mocsai Lajos megtörhetetlen csapata, a szakember pedig második iszonyatosan kemény tesztjén is kiváló eredménnyel lépett túl.

Két hete az volt a feladata, hogy a csapatot ért óriási veszteség után a játékosok fájdalmát elszánt győzni akarássá formálja. Saját bevallása szerint a szakmával a Leon elleni meccs előtt nem lett volna értelme foglalkozni, a csapat ennek ellenére óriási küzdelemben megverte a spanyolokat. Pedagógiapszichológia: jeles.

A franciák ellen 5000 szurkoló nélkül, a hiányzó játékosok mellé lebetegedett Ilyés Ferenc hiányában kellett egy olyan csapat otthonában nagy eredményt elérni, amely hazai pályán a legjobbakat is veri, és játéka nagyon nem fekszik a magyar csapatnak. A meccs előtt még a veszprémi szurkolók sem mertek reménykedni, csak sovány döntetlenekről esett szó.

Montpellier-ben Mocsai Lajos szakmai vizsgája is jelesre sikerült. A magyar vezetőedző olyan taktikát dolgozott ki, amivel kollégája nem tudott mit kezdeni, a játékosok pedig fegyelmezetten betartották az utasításokat. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy még 20 perc volt hátra a meccsből - amely gyakorlatilag mindkét fél számára a továbbjutási esély megtartásáról szólt -, de már csak az volt a kérdés, mennyivel nyer a Veszprém.

Nem kétséges, az ár, amit a jelenlegi csapategységért fizetett az MKB, iszonyatosan magas volt. A tragédia már megtörtént, ha pedig a történteket egyáltalán fel lehet dolgozni, akkor az csak úgy sikerülhet, ahogy a veszprémiek csinálják. Tökéletesen.