Benedek
-5 °C
5 °C

Megváltozik az atlétikai sorozat elnevezése

2009.03.02. 14:03 Módosítva: 2009-03-02 15:28:48

A jövő évtől az eddigi Golden League-et (Arany Ligát) a Diamond League, azaz a gyémánt sorozat váltja fel atlétikában, az új széria tulajdonképpen az eddigi 1 millió dolláros főnyereményt biztosító GL bővített, Európán túlra kiterjesztett változata lesz. Ezt a nemzetközi (IAAF) szövetség jelentette be hétfői ülése után.

Az új sorozatban jelen állás szerint 12 viadal szerepel majd, de könnyen elképzelhető, hogy további hárommal emelkedik ez a szám. A végleges versenynaptár az idei év végéig áll majd össze. Az európai városok mellett biztosan lesz DL-állomás New Yorkban, Eugene-ben és Kínában, illetve valószínűleg Dohában is. A lefektetett elvek szerint összesen 32 versenyszámot rendeznek, s a Diamond League-ben összesen 416 ezer dollár talál majd gazdára számonként. A pénzdíjakon felül minden kategóriában pontversenyt is kiírnak, ennek végső győztesei egy-egy 80 ezer dollár értékű, négykarátos gyémánttal is gazdagodnak.

Az IAAF elképzelései szerint a legnagyobb sztárokat külön szerződéssel "köteleznék" arra, hogy részt vegyenek a sorozatban. A Diamond League állomásai: London Grand Prix-London, Brit Grand Prix Athlethissima-Lausanne, Bislet Games-Oslo, DN Galan-Stockholm, Herculis-Monaco, Meeting AREVA-Párizs, Memorial Van Damme-Brüsszel, Prefontaine Classic-Eugene, Reebok Grand Prix-New York, Kínai Golden Grand Prix, Weltklasse-Zürich. Még tárgyalás alatt: DKB ISTAF-Berlin, Golden Gala-Róma, Katari Super Grand Prix-Doha. (MTI)