Európa-bajnok lett a részeges magasugró

2009.03.08. 16:16 Módosítva: 2015.05.21. 00:20
Az orosz magasugró, Ivan Uhov tavaly szeptemberben még szánalmas dülöngélésével lett az internet sztárja, szombaton azonban mindenkinél jobb volt a torinói fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

Milliók látták az interneten az utóbbi évek egyik legviccesebb jelenetét sportversenyekről: a tavalyi, lausanne-i atlétikai versenyen egy magasugró percekig küzd azzal, hogy talpon maradjon, meglök egy rendezőt, majd ugrással próbálkozik, de csak nekifut és egy finomat szökkenve a léc alatt behuppan a szivacsba.

A főszereplő, az orosz Ivan Uhov rögtön sztár lett az interneten, a youtube-on millióan látták a hírhedt felvételt. A lausanne-i szervezők azonnal jelezték, a szokásokkal ellentétben nem fizetik ki utazási költségeit. Az orosz szövetség pedig eltiltással fenyegette.

Uhov bocsánatot kért és azt mondta, barátnőjével összeveszett, ezért vegyített a magasugrók között megszokott Red Bullhoz vodkát.

Végül nem tiltották el a 22 éves sportolót, és 2009-re az orosz a szégyenből erényt kovácsolt. Nem akarta, hogy a lausanne-i eset miatt maradjon fenn a neve és az idei fedettpályás szezonban sorra nyerte a versenyeket, többször is a világ idei legjobbját produkálta. Jelenleg 240 centivel övé 2009 legjobb ugrása.

Torinóban aztán elmaradt ettől a magasságtól, de neki sikerült egyedül átvinnie a 232 centit, és Európa-bajnok lett.

Ivan Uhov
Ivan Uhov

"Az volt a céom, hogy megnyerjem a versenyt és ez nagyon nehéz feladat volt. Megtettem mindent azért, hogy győzzek, hogy megmutassam, jó atléta vagyok és javítsak a híremen a lausanne-i eset után. Az az igazság, hogy a 232 centi nem igazán nagy eredmény tőlem, de a többieknek még ez is magas volt" - értékelt megbánóan a győzelem után.