Overdose hétszázmilliót nyerhet 2009-ben

2009.03.16. 14:12
A négyéves csodaló kilenc futamon indul idén, tulajdonosa, Mikóczy Zoltán szerint a veretlenséget tartani még álomnak is erős, de azon dolgoznak, hogy az elérhetetlen álom megvalósuljon.

Kilenc futamon indul 2009-ben az eddigi 11 versenyén veretlen Overdose. A négyéves csodaló április 19-én Budapesten, a Kincsem Lovasparkban a kimondottan neki rendezett, hétmillió forintos összdíjazású OTP Hungária Nagydíjon kezdi az idényt.

Május 4-én a megszokott lószállító trélerrel, egy Kölnben töltött éjszakával két nap alatt utazik Angliába, a május 23-ai futamig Dél-Angliában edz.

A Haydock Park-i ezerméteres egyenes verseny, az egymillió fontos díjazásból 57 ezer a győztesé. A Temple Stakes az ascoti futam legjobb felkészítő versenye, a nevezési határidő március végén zárul, az ellenfelek még nem ismertek.

overdose2

Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa szerint a júniusi és júliusi három angliai futamon sok minden eldől a ló helyét és képességeit illetően. Június 16-án Ascotban, a King's Stand Stakesen (1000 méter) a 300 ezer fontból 140 ezer a győztesé, június 20-án a Golden Jubilee Stakesen (Ascot, 1200 méter) - ez Európa legnagyobb pénzdíjas versenye - a 450 ezerből 210 ezer fontot jelent az első hely.

A július 10-i newmarketi ezerkétszázas July Cup után (400 000 fontból 230 ezer a győztesé) Overdose szabadságra megy. Ha eléggé kipihente magát, augusztus 30-án Baden-Badenben az Arany Ostoron indul (1200 méter, 70 ezer euró összesen, 42 ezer az elsőé), hogy megvédje tavalyi címét.

Következő futása október 4-én lesz. Nem valószínű, hogy a japán futamon (Nakayama, Sprinters Stakes) vesz részt, mert körpályán rendezik. Sokkal esélyesebb, Mikóczy szerint 99 százalék, hogy ezen a napon Overdose-t Párizsban, az ezerméteres Prix de l'Abbaye-n futtatják, melyet tavaly hiába nyert meg; itt a 250 ezer eurós díjazásból 143 ezer a győztesé.

November hetedikén is fut a ló, Mikóczyék még nem döntötték el, hogy Kaliforniában vagy Ausztráliában, mindkettőre nevezik. A Santa Anita-i Breeders Cup (1300 méter) gyakorlatilag a sportág világbajnoksága, egymillió dollár az összdíjazás.

Melbourne-be (párizsi indulással) 20 óra a repülőút, a Flemington Park-i Pattinack Farm Classicon (1200 méter) a győzelemmel 300 ezer ausztrál dollárt lehet nyerni.

Overdose idén utoljára december 15-én a hongkongi 1200 méteres, körpályás sprintversenyen indul, ahol csaknem 7 millió hongkongi dollár a fődíj. A tervek szerint 2010 tavaszán pedig Dubajban futna a ló.

over

Mikóczyék az egyenes 1000-1200 méteres sprintversenyeket preferálják, a hongkongi körpályás a Global Spirit Challenge versenysorozat miatt jött szóba. Overdose idei futásai közül hat, a két ascoti, Newmarket, Nakayama, Melbourne és Hongkong a tízrészes GSC egy futama, ennek összesített győztese a szerzon végén egymillió dollárt kap.

"Reálisan nézve a veretlenséget tartani még álomnak is erős, de azért dolgozunk, hogy ezt az elérhetetlen álmot megpróbáljuk megvalósítani" - mondta Mikóczy arról, hogy ilyen erős futamokon milyen eredményre lehet számítani.

Overdose-t ebben a szezonban végig a világ egyik legjobb zsokéja, a belga Christophe Soumillon üli, munkalovasa, Budinszki Barbara is vele lesz.