Alshammartól elvették az új világcsúcsot

2009.03.17. 10:43
A svéd úszónő a hétvégén 50 m pillangón javított rekordot, de két úszódressz volt rajta, ezért megfosztották eredményétől.

Therese Alshammar a hétvégén 25,44 mp-es eredménnyel világcsúcsot úszott 50 m pillangón az ausztrál bajnokságon. Sikerének nem sokáig örülhetett, utóbb megfosztották a rekordtól. A bűne az volt, hogy a verseny alatt két dresszt viselt, ami a nemzetközi szövetség (FINA) döntése alapján tilos.

A 31 éves svéd úszónő, aki két hónapja edz Sydneyben, az előfutamban faragott saját, 2007. június 13-án, Barcelonában felállított 25,46-os idején. További javításra már nem is lett volna lehetősége, külföldiként a verseny későbbi szakaszában nem szerepelhetett. A FINA éppen a szombaton zárult dubaji ülésén határozott arról, hogy egyszerre csak egy dresszt szabad felvenni.

000 APP2000071835634

Az ausztrálok saját hatáskörben már a tavaly nyári, pekingi olimpia után érvénybe léptették a több mez használatát tiltó rendelkezést. Ezzel együtt komoly fejfájást okozott nekik Alshammar, amit az is mutat, hogy mielőtt a svédek kiválóságát diszkvalifikálták volna, öt órán át tanácskoztak az esetről. Alshammar fellebbezett a döntés ellen.

A szövetség állást foglalt arról is, hogy a jövőben a ruhák nem fedhetik a nyakat, nem takarhatják a karokat és a bokát, maximális vastagságuk 1 mm lehet, használat közben légmentesen követniük kell a test vonalát, azonos szabásúnak kell lenniük, átalakításokat, egyedi megoldásokat nem szabad alkalmazni, személyre szabott darabokat nem lehet használni.

Alan Thompson, az ausztrál úszók vezetőedzője egyetértett az európai versenyző kizárásával. "Nyilvánvaló, hogy a szabályok bármilyen megsértése csalás, márpedig ő két úszómezt viselt, amit a videofelvétel is egyértelműen bizonyít."

"Meglepett, hogy valaki a FINA döntése után két dresszt is magára húz, és úgy versenyez" - mondta a hazaiak háromszoros olimpiai bajnok úszója, Stephanie Rice, aki nem hitte volna, hogy egy úszó ekkora hibát követhet el.

A dresszvita tavaly februárban robbant ki, amikor a Speedo piacra dobta az LZR Racert. A cáparuha használói az olimpiát megelőzően és a pekingi versenyen is ontották (2008-ben összesen 80-at) és azóta is ontják a rekordokat.