Önéletrajza miatt fogják eltiltani a doppingoló sprintert

2009.03.20. 13:19

Sokkolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezetőit a friss fedettpályás Európa-bajnok Dwain Chambers saját korábbi doppingolását boncolgató önéletrajzi könyve, s most keresik annak a lehetőségét, hogy újra eltilthassák a brit sprintert a versenyzéstől. A 2003-ban kirobbant THG-botrányban lebukott Chambers múlt héten jelentette meg a Verseny ellenem című "művét", melyben részletesen taglalja, hogy mennyi ideig, milyen szereket és miképpen szedett, illetve többek között arról is írt, hogy csak 2002-ben tíz doppingvizsgálaton eset át, mindannyiszor negatív eredménnyel.

"A kérdés az, hogy miképpen lehet megakadályozni, hogy futhasson - nyilatkozta Nick Davies, az IAAF szóvivője. - Chambers letöltötte a kétéves büntetését, így szabadon versenyezhet. A szakértők azt vizsgálják, hogy a könyvben leírtak elegendőek-e egy újabb eljárás elindítására ellene."

Chamberst 2003-ban tiltották el két évre. Visszatérése óta a Brit Olimpiai Bizottság ugyan örökre megfosztotta a nyári játékokon való szerepléstől, a tavalyi fedett világbajnokságon viszont második lett 60 méteren, míg idén a torinói Eb-n győzött ezen a távon, ráadásul új Európa-csúcsot is elért az olaszországi viadalon.