Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Thaiföldön rendezik az első Ázsiai Harcművészeti Játékokat

2009.03.23. 08:50 Módosítva: 2009.03.23. 08:53

Ázsiai Harcművészeti Játékok elnevezéssel április 25. és május 3. között első ízben rendeznek átfogó harcművészeti versenysorozatot, melynek helyszíne Thaiföld lesz. Olyan, több küzdősportot felölelő eseményről van szó, melynek célja lehetőséget adni a harcművészetek művelőinek tudásuk nemzetközi szintű összemérésére. Erre egyébként - mivel többségük nem tartozik az olimpiai sportágak közé - alig kínálkozik lehetőség.

Az Ázsiai Olimpiai Bizottság által is támogatott rendezvényen 45 ország mintegy 2500 versenyzője küzdhet meg többek között thaiboxban, dzsúdzsucuban, karate-dóban, kungfuban és az ötkarikás játékok programján is szereplő cselgáncsban és tekvondóban. A versenysorozat jelszava: "A szellem versenye - A mosoly országa", jelképe pedig Hanuman, az indiai eredetű Ramajana-eposzban szereplő majomkirály lesz, aki maga is kiváló harcos.

A harci művészeteknek nevezett küzdősportok kivétel nélkül ázsiai eredetűek. Művelői általában katonák, harcosok - például a szamurájok - vagy harcias szerzetesrendek (így a saolin templom szerzetesei) voltak. Mivel a paraszti rétegek általában nem tarthattak fegyvert, ők a puszta kezüket és lábukat, illetve testüket fejlesztették fegyverré. Ezek a keleti sportágak egyre népszerűbbek az európai országokban is. (MTI)