Jácint
16 °C
31 °C

A magyar fővárosban találták meg az osztrák doppingbotrány vércentrifugáját

2009.04.06. 15:04
Magyar szálai is lehetnek az osztrák doppingbotránynak. A vércentrifugát, amelyet állítólag a kerékpáros Bernhard Kohl és a triatlonos Lisa Hütthaler használt, egy budapesti magánlakásban találtak meg a rendőrök.

A rendőrség egyik szóvivője Bécsben megerősítette, hogy a magyar főváros egy magánlakásában bukkantak rá az eszközre, amelyet valószínűleg a doppingolás miatt eltiltott Bernhard Kohl kerékpáros és letartóztatott menedzsere, Stefan Matschiner vett igénybe.

A tavalyi Tour de France-on harmadik Kohl a múlt héten beismerte, hogy vérdoppingot is alkalmazott, amihez menedzsere segítette őt és a triatlonos Lisa Hütthalert.

A legjobbnak tartott osztrák kerékpáros azt is elmondta, hogy két másik sportolóval vásárolták a vércentrifugát, amelynek hasznosításával háromszor esett át a bécsi Humanplasma intézetben vérdoppingkezelésen. A rendőrség nem erősítette meg, hogy a most Budapesten megtalált vércentrifuga ugyanaz az eszköz, amelyről Kohl beszélt.

A Humanplasma visszautasította a vádakat, de az ügyészség nyomoz a cég ellen. A bécsi Kurier szerint egy tucat sportoló volt a cég állandó ügyfele, egy kezelés 2000 euróba került.