114 méter a szabadtüdőzés új világcsúcsa

2009.04.07. 17:01
Az osztrák Herbert Nitsch 23. rekordját állította fel, a konstans súly kategóriában a búvárnak saját erőből kell lejutnia és feljönnie a mélységből.

Megdőlt a szabadtüdős uszonyos mélységi merülés világrekordja: a Bahamákon próbálkozó osztrák Herbert Nitsch 114 méter mélyre jutott egy levegővel.

A 39 éves bécsi sportoló még a múlt héten, a Vertical Blue 2009 versenyen döntötte meg a szabadtüdős uszonyos merülés konstans súly kategóriájában mért korábbi rekordot.

Herbert Nitschnek ez a 23. világcsúcsa, a nyolc szabadtüdős kategóriából hétben állított már fel rekordot, ezzel a merüléssel a francia Guilleaume Nery rekordját döntötte meg.

A konstans súly a szabadtüdős versenyek mélységi száma. A merülőknek saját erejükből kell lejutniuk az előre meghatározott mélységbe, és saját erőből is kell feljönniük. Merülés közben egy kötél segíti őket, ehhez csak egyszer érhetnek hozzá, amikor lekötik a kitűzött mélységet jelző táblácskát.

Az apnea, a szabadtüdős merülés ezen ágában a sportolóknak lefelé ugyanolyan súlyosnak kell lenniük, mint a merülés végén, vagyis nem vihetnek magukkal nehezéket, amellyel gyorsítanák a lemerülést, írja az extrem.hu.

Nitsch 2007 június 14-én a szabadtüdős merülés no limits kategóriájában (ahol a búvárok segédeszközöket használhatnak, súlyozott szánt a merüléshez, felfújható ballont az emelkedéshez) 214 méter mélyre merült a görögországi Szpetszesznél.