Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

114 méter a szabadtüdőzés új világcsúcsa

2009.04.07. 17:01
Az osztrák Herbert Nitsch 23. rekordját állította fel, a konstans súly kategóriában a búvárnak saját erőből kell lejutnia és feljönnie a mélységből.

Megdőlt a szabadtüdős uszonyos mélységi merülés világrekordja: a Bahamákon próbálkozó osztrák Herbert Nitsch 114 méter mélyre jutott egy levegővel.

A 39 éves bécsi sportoló még a múlt héten, a Vertical Blue 2009 versenyen döntötte meg a szabadtüdős uszonyos merülés konstans súly kategóriájában mért korábbi rekordot.

Herbert Nitschnek ez a 23. világcsúcsa, a nyolc szabadtüdős kategóriából hétben állított már fel rekordot, ezzel a merüléssel a francia Guilleaume Nery rekordját döntötte meg.

A konstans súly a szabadtüdős versenyek mélységi száma. A merülőknek saját erejükből kell lejutniuk az előre meghatározott mélységbe, és saját erőből is kell feljönniük. Merülés közben egy kötél segíti őket, ehhez csak egyszer érhetnek hozzá, amikor lekötik a kitűzött mélységet jelző táblácskát.

Az apnea, a szabadtüdős merülés ezen ágában a sportolóknak lefelé ugyanolyan súlyosnak kell lenniük, mint a merülés végén, vagyis nem vihetnek magukkal nehezéket, amellyel gyorsítanák a lemerülést, írja az extrem.hu.

Nitsch 2007 június 14-én a szabadtüdős merülés no limits kategóriájában (ahol a búvárok segédeszközöket használhatnak, súlyozott szánt a merüléshez, felfújható ballont az emelkedéshez) 214 méter mélyre merült a görögországi Szpetszesznél.