Doppingoló osztrák sportolók vércentrifugáját találhatták meg Budapesten

2009.04.07. 20:20 Módosítva: 2009.04.07. 23:55
Az osztrák doppingkommandó őrizet vett egy sportmenedzsert, Stefan Matschinert, aki elárulta, kétezer euróért cserélték át a sportolók vérét. Az ehhez szükséges eszközt, a vércentrifugát Budapesten találták meg. Matschiner ügyfele volt a Tour-harmadik kerékpáros, és egy triatlonozó is.

Hétfőn foglalta le az osztrák doppingkommandó az osztrák menedzser Stefan Matschiner budapesti bérelt lakásában azt a vércentrifugát, amelyik még sok sportolónak okoz álmatlan éjszakát - kezdi cikkét az orf.at.

A menedzsert őrizetbe vették, vallomása miatt kezdték a nyomozást. Egyelőre arról lehet tudni, két ügyfele lebukott már doppinggal. Hamarosan az is kiderülhet az ujjlenyomatok alapján, kik használhatták még.

A tavalyi Tour de France-on harmadik - később kizárt - Bernhard Kohl beismerte, hogy kapcsolatban álltak a menedzserrel, és azt is, hogy ő és még két társa vásárolt egy 75 ezer euró értékű vércentrifugát. Az egyik társa vélhetően a triatlonos Lisa Hütthaler volt, aki kedden jelentette be visszavonulását. Hütthaler 25 éves, a pekingi olimpia előtt bukott le egy ellenőrzésen.

A menedzser elismerte, hogy egy-egy kezelés kétezer euróba került a bécsi Humanplasma intézetben. Hogy magyarokkal állt-e kapcsolatban, pillanatnyilag nem tudni.

A kezelés lényege: a centrifuga a vérplazmát és a vörösvértesteket kettéválasztja. Utóbbit a végén úgy juttatják vissza a szervezetbe, hogy nagyobb lehessen az oxigénfelvétele. Ebből adódóan a szervezet jobban bírja a terhelést. A módszert először lovaknál alkalmazták.

A vérben lévő magas hematokritszint utalhat a vércserére. Többször előfordult már, hogy emiatt nem engedtek sportolókat, elsősorban sífutókat, biatlonozókat rajthoz állni.

A 2006-os torinói téli olimpián egy osztrák edző kocsijában találtak doppingoláshoz szükséges eszközöket, örökre eltiltották az olimpiai mozgalomból.

Bár semmi nem utal arra, hogy magyarok is használták a vércentrifugát, volt már arra példa, hogy az osztrák televízió (ORF) buktatott le magyar súlyemelőedzõt, még a kilencvenes évek elején. Az MTK akkor még létező szakosztályának a vezetőit kérték meg, hogy gyorsan szeretnének doppinghoz jutni. Nejlonzacskókban kapták meg, és ezt már rögzítették.