Egy jó sorunk most már van

2009.04.07. 10:53 Módosítva: 2015.05.20. 05:30

5-3-ra vertük Horvátországot a Borsodi Futsal Kupa első fordulójában, az első félidőben gyorsan, ötletesen és jól, a másodikban kiábrándítóan játszott a válogatott.

A jövő évi magyarországi Eb-ről a selejtezőben csak egy góllal lemaradt horvátok kezdték jobban a meccset, hét perc alatt öt komoly helyzetük volt, a kapus Balázs volt ekkor a csapat legjobbja.

A nyolcadik percre jött játékba a magyar válogatott, Lódinak két helyzete is volt, egyszer az újonc Kovacsicstól, egyszer a 100. válogatott meccsét játszó Szentétől kapta a passzt. A 9. percben jött az első gól is, 8 méteres pontrúgásból Lódi lőtte, a horvát kapus is benne volt.

Balázs két újabb nagy védése után a 12. percben teljesen kijátszott helyzet után Temesi 6 méterről, a 16.-ban Szente a kapust kicselezve lőtt gólt, 3-0.

A második félidő viszont egyértelműen a horvátoké volt, a 26. percben szépítettek, a 32.-ben feljöttek 3-2-re, a kettő között Kovacsics óriási helyzetet hagyott ki. Az utolsó öt percben magához tért a csapat, Gyurcsányi csodás keresztpasszából Kovacsics lőtt gólt. A 37. percben Trencsényi lövésével lett 5-2, a végeredményt két perccel a vége előtt Marinovic állította be.

Az első félidőben egyértelműen jobb volt a magyar csapat, minden sora gyorsabban és jobban játszott a horvátoknál, megérdemelten vezetett a szünetben három góllal. A másodikra ebből semmi sem maradt, a horvátok beszorítottak minket, nem sikerültek a labdakihozatalok. Lelassultunk, játékunk szétesett, sok volt az eladott labda, a technikai hiba.

A vendégek agresszív letámadásával nem tudtunk mit kezdeni. Kozma Mihály keverte a sorokat, a csapatkapitány Szentét több helyen is kipróbálta, de csak a válogatott első sora volt partiban az ellenféllel, a cseresoroknak jóformán a félpályáról sem sikerült kijönniük, feladatuk jelenleg csak az edermény tartása lehet.

Az első sor, a Gyurcsányi, Lódi, Szente és a sérült (és a szünetben az udvaron cigarettázó) Madarászt pótoló Kovacsics, plusz a világszínvonalon védő Balázs bármely ellenféllel felveszi a versenyt, kreatívak, gyorsak, kellően agresszívak.

"Egy jó horvát csapatot sikerült legyőznünk. Nagy agresszivitással játszottak, ez a magyar bajnokságban nem megszokott, ilyen ütközésekre nem is nagyon van példa hazánkban, a csapatok 90 százaléka saját kapuja előtt védekezik. Ezt a stílust fel kell venni, ha ez sikerül, egyenrangú partnerek vagyunk. A második félidő elején jött a már szokásosnak mondható holtpont, vagy a 3-0-s eredmény vagy a fáradtság okozta, nem tudni. Letámadtak bennünket, a válogatott már régóta nem tud együtt edzeni, s ezeket nem igazán tudjuk gyakorolni. Kijjebb toltuk a védekezést, újra letámadást kértem a játékosaimtól.

Kovacsics Károly mindig is rutinos, jó játékos volt, most is az, de nagypályás kötelezettségei miatt soha nem tudtuk a válogatott rendelkezésére állítani. A védekezéssel akadnak gondjai, de támadásban nagyon jó, taktikai gyakorlásra lenne szüksége ahhoz, hogy még jobban beilleszkedjen. Gólerős játékos, Madarász hiányában nagyon jól jött nekünk. Szűcs Richárd gyors, ügyes, kreatív és technikás, érdemes vele foglalkozni, az első percekben ugyan megilletődött volt, de aztán feloldódott. Azért kellett lecserélnem, mert a labdakihozatali szisztémát egy rutinosabb játékosra szerettem volna bízni" - nyilatkozta a meccs után Kozma Mihály a futsal-hungary.hu-nak.

Az első nap másik meccsén Brazília 5-1-re verte Szlovákiát, a 2. napon magyar-szlovák és brazil-horvát meccset rendeznek a Körcsarnokban.