Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Egy tökös edző Portóból

2009.04.08. 13:07 Módosítva: 2009.04.08. 13:35

Jesualdo Ferreira tökös edző, ezt egyértelműen megállapíthatjuk a Manchester United-Porto BL-negyeddöntő után. Elsősorban a portugál edzőnek köszönhetően óriási meccset láthatott a sorozat korábbi szakaszában tapasztaltak miatt lezsibbadt közönség, a hatalmas iramú, mégis sportszerű összecsapáson a játék képének megfelelő eredmény született. A 2-2-vel még semmi nem dőlt el, de jegyezzük meg, hogy a Porto otthonában még soha nem jutott tovább angol csapat.

Ferreira gyorsan túltette magát a sorsolás okozta sokkon, és bátor döntéssel támadó csapatot küldött pályára az Old Traffordon. Ennek eredményeként az első félidőben a Porto sokkal veszélyesebb volt a világ legjobb csapatánál, és a 4. percben megszerzett vezetés után sem betonozta be magát a kapujuktól 35 méterre. Ebben persze segítségükre volt az ingatag hazai védelem is, de a meccsen látott 10 portói kapura lövés nem a véletlen szüleménye, hanem a bátor, de átgondolt taktika eredménye.

A Manchester jobb csapat, mint a Porto, a második félidőben már mutatott is ebből valamit, de a portugálok sem álltak le, mindkét kapusnak többször kellett védenie. Élvezetes, nyílt csata alakult ki, egymást érték a zseniális megmozdulások (Rooney oxival letett gólpassza Tevez elé a meccs legszebb jelenete volt), és mondjuk ki: a Manchester Unitedet is sokkal jobb volt nézni, ahogy a magát egyenrangú félnek tekintő Porto ellen mindent belead, mint a világsztárokkal teletűzdelt Inter elleni labdatoszogatást.

Összeszámolni is nehéz lenne, hányan hibáztak a manchesteri dráma csúcspontját jelentő Mariano-gólnál (a csereként beállt Gary Neville-nek lesz talán a legnehezebb elszámolnia helyezkedésével), de egy biztos: a Porto rászolgált a döntetlenre. És ha minden csapat – legyen az esélytelennek tartott törpe, vagy egyenrangú félként kezelt klasszis – ilyen elszántan és tudatosan lép pályára a legjobb ellenfelek otthonában, az nagyon sok, a keddihez hasonló minőségű mérkőzést fog eredményezni. Ránk fér.

A nagy portói nekibuzdulás talán annak is volt köszönhető, hogy a portugál futball nem éli éppen legszebb napjait. A válogatott 4-5 meccsel a sorozat vége előtt nem áll továbbjutó helyen, a Sportingot a földdel tette egyenlővé a Bayern az előző BL-körben, úgyhogy elfért egy kis sikerélmény Portugáliában. Jövő héten kiderül, mennyit ér a kiváló manchesteri helytállás, de már az eddigiekért is jár a kalaplengetés a 2004-ben a Manchesteren át a végső győzelemig menetelő Portónak.