Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy tökös edző Portóból

2009.04.08. 13:07 Módosítva: 2009-04-08 13:35:24

Jesualdo Ferreira tökös edző, ezt egyértelműen megállapíthatjuk a Manchester United-Porto BL-negyeddöntő után. Elsősorban a portugál edzőnek köszönhetően óriási meccset láthatott a sorozat korábbi szakaszában tapasztaltak miatt lezsibbadt közönség, a hatalmas iramú, mégis sportszerű összecsapáson a játék képének megfelelő eredmény született. A 2-2-vel még semmi nem dőlt el, de jegyezzük meg, hogy a Porto otthonában még soha nem jutott tovább angol csapat.

Ferreira gyorsan túltette magát a sorsolás okozta sokkon, és bátor döntéssel támadó csapatot küldött pályára az Old Traffordon. Ennek eredményeként az első félidőben a Porto sokkal veszélyesebb volt a világ legjobb csapatánál, és a 4. percben megszerzett vezetés után sem betonozta be magát a kapujuktól 35 méterre. Ebben persze segítségükre volt az ingatag hazai védelem is, de a meccsen látott 10 portói kapura lövés nem a véletlen szüleménye, hanem a bátor, de átgondolt taktika eredménye.

A Manchester jobb csapat, mint a Porto, a második félidőben már mutatott is ebből valamit, de a portugálok sem álltak le, mindkét kapusnak többször kellett védenie. Élvezetes, nyílt csata alakult ki, egymást érték a zseniális megmozdulások (Rooney oxival letett gólpassza Tevez elé a meccs legszebb jelenete volt), és mondjuk ki: a Manchester Unitedet is sokkal jobb volt nézni, ahogy a magát egyenrangú félnek tekintő Porto ellen mindent belead, mint a világsztárokkal teletűzdelt Inter elleni labdatoszogatást.

Összeszámolni is nehéz lenne, hányan hibáztak a manchesteri dráma csúcspontját jelentő Mariano-gólnál (a csereként beállt Gary Neville-nek lesz talán a legnehezebb elszámolnia helyezkedésével), de egy biztos: a Porto rászolgált a döntetlenre. És ha minden csapat – legyen az esélytelennek tartott törpe, vagy egyenrangú félként kezelt klasszis – ilyen elszántan és tudatosan lép pályára a legjobb ellenfelek otthonában, az nagyon sok, a keddihez hasonló minőségű mérkőzést fog eredményezni. Ránk fér.

A nagy portói nekibuzdulás talán annak is volt köszönhető, hogy a portugál futball nem éli éppen legszebb napjait. A válogatott 4-5 meccsel a sorozat vége előtt nem áll továbbjutó helyen, a Sportingot a földdel tette egyenlővé a Bayern az előző BL-körben, úgyhogy elfért egy kis sikerélmény Portugáliában. Jövő héten kiderül, mennyit ér a kiváló manchesteri helytállás, de már az eddigiekért is jár a kalaplengetés a 2004-ben a Manchesteren át a végső győzelemig menetelő Portónak.