Szilvia
5 °C
16 °C

Armstrongot letiltják a Tour de France-ról?

2009.04.11. 14:38 Módosítva: 2009-04-11 14:50:37
Lance Armstrong kulcscsonttörése utáni lábadozása nem zavartalan, az amerikai klasszis attól tart, hogy esetleg nem lehet majd ott a júliusi francia körversenyen, amelyet korábban zsinórban hétszer is megnyert. A Nemzetközi Szövetség elnöke Armstrongnak ad igazat, zuhanyzással nem lehet megsérteni a doppingszabályzatot.

Csütörtökön a Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) engedélyt kapott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI) arra, hogy Armstrong ellen eljárást indítsanak, egy márciusi, véletlenszerű doppingellenőrzéskor kialakult incidens miatt. Az amerikai már attól fél, a francia hatóságok büntetésképp eltilthatják őt az idei Touron való indulástól.

Lance Armstrong
Lance Armstrong

A Nemzetközi Szövetség elnöke kiállt mellette

Pat McQuaid, az UCI elnöke pénteki nyilatkozatában megvédte Armstrongot, mert szerinte az amerikai nem követett el szabálytalanságot a zuhanyzással. Viszont élesen bírálta a francia hatóságot, amiért annak ellenére jelentették az ügyet UCI-nál, hogy tudták, a szövetségnek nincs hatásköre ebben az ügyben, véleménye szerint a média felé sem kellett volna kiszivárogtatni az esetet.

"Nagy az esélye annak, hogy nem engednek majd rajthoz állni a Tour de France-on - nyilatkozta letörten Armstrong. -Ez szörnyű, imádom a Tourt, indulni akartam, és ott lenni a legjobbak között."

Március 17-én Armstrong már Franciaországban készült az európai versenyekre, amikor az edzés után egy doppingellenőr beállított hozzá mintákat venni. A mintavétel meg is történt, ám az ellenőrzést végző személy utólag panaszt tett Armstrong ellen, mondván az amerikai megsértette a szabályokat, amikor a mintaadás előtt elment zuhanyozni.

Armstrongék állítják, hogy a versenyző engedélyt kapott a zuhanyzáshoz, és arról beszéltek, hogy azért nem történt meg az ellenőrzés azonnal, mert ő és csapatfőnöke, Johan Bruyneel is gyanúsnak találta a doppingellenőrt, és ezért előbb a szövetségnél érdeklődtek az illető személyazonossága ügyében.

A Girón ott lesz Armstrong

Az amerikai március végén, a Castilla-León körversenyen első szakaszán bukott, és törte kulcscsontját, ám a műtét jól sikerült, és már újra edz. A Giro d'Italia, amelyen Armstrong eredetileg a győzelemért szállt volna harcba, május 9-én kezdődik, és bár csúcsfomába szinte biztosan nem lesz, azért indulni fog, ha a vártnak megfelelően gyógyul.

"A tesztek után azt mondták, hogy minden negatív lett, most viszont előjönnek ezzel a 20 perc csúszással. Elképesztő, idén már 24-szer vizsgáltak meg gond nélkül a világ minden táján, de Franciaországban egyből felháborító vádakkal illetnek."

Armstrongnak korábban is voltak már problémái a franciákkal - különösen a francia médiával és a Tour szervezőivel - , ezért pesszimista az amerikai a Tour-indulást illetően. Johan Bruyneel is arról beszélt, hogy ez a mostani csak egy újabb próbálkozás arra, hogy Armstrongot lejárassák.

Egyelőre nem tudni, hogy valóban megbüntetik-e Armstrongot, és ha igen, hogyan, de az nagy hiba lenne a francia hatóságok részéről, ha nem engednék a Touron rajthoz állni Armstrongot.

Annak ellenére, hogy a három és fél év kihagyás után visszatért 37 éves amerikai mindig is megosztotta a közvéleményt, hatalmas érdeklődés övezi még most is. És mégis csak minden idők egyik legsikeresebb országúti kerékpárosáról van szó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?