Lakását és autóját árulja a versenyzésért

2009.04.16. 11:04
Múlt heti edzésén - nem hivatalosan – az érvényben lévő világcsúcsnál jobbat lőtt a dupla trapos Gerebics Roland, idei versenyeire azonban úgy tűnik, nem tud elutazni. Autóját és lakását is árulja, annak árából kívánja finanszírozni költségeit. A szövetség nem tud segíteni, mert a túléléséért küzd. „Halotti toron vagyunk” – mondta az elnök Krzyzewsky Miklós a Magyar Olimpiai Bizottságban.

Gerebics Roland a 2000-es sydneyi olimpián ötödik lett, Athénba nem jutott ki, Pekingben pedig elveszítette a döntő hatodik helyéért tartott szétlövést, összesítésben a kilencedik helyen zárt. A dupla trapban versenyző Gerebics az egyik legtehetségesebb sportlövő, a juniorok közt vb-ezüstérmes volt, a felnőttek közt már vb-harmadik helyezést is elért.

"Kilátástalan helyzetben vagyok pillanatnyilag. Nem tudom, mi lesz velem. Annyi biztos, hogy mind a lakásomat, mind az autómat árulom, különben nem indulhatok az idei versenyeken. Tavaly negyedik voltam a világranglistán, ha az idei évem kiesik, még a harmincban sem biztos, hogy meg tudok ragadni. Pedig kiváló formában érzem magam, komoly alapozás nélkül is 147-et lőttem a múlt heti edzésemen, ami az alapvilágcsúccsal megegyező. Utána a képzeletbeli döntőben mindössze egyet hibáztam, ami viszont már a világcsúcsnál is jobb. Az agilitásom, az eltökéltségem változatlan, technikailag nagyon jól megy, de előfordulhat, hogy ezt nem tudom bebizonyítani.”

A szeptemberben 30 éves Gerebics első Világkupa versenye Kairóban lenne két hét múlva, a szövetség repülőjegyét lefoglalta, a nevezési díjat – 170 euró - is befizette, de a tartózkodását, szállását már nem tudja állni.

"Kevés az esély arra, hogy két hét alatt a lakásomat vagy az autómat eladjam. Ha nem sikerül, jobb híján le kell mondanom a részvételt. Siralmas a helyzet, idegőrlő a bizonytalanság, de megpróbálom függetleníteni magam” – jelentette ki.

A sportolónak a Merkantil Bank volt a szponzora, de eddig nem kapott semmilyen választ, idén számíthat-e bármilyen támogatásra. "A gazdasági válság nekem a legrosszabbkor jött, de nem adom fel.” Gerebics szerencséje, hogy a világbajnokság Mariborban lesz, az Eb pedig Eszéken.

A szövetség elnöke, dr. Krzyzewsky Miklós megdöbbentő mondattal kezdte szakmai konzultációját a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) előtt szerdán.

"Halotti tor, amelyen temetjük a sportlövészetet. Messze van még London. Meglehet, annyira messze, hogy addigra nem is lesz sportlövészet” – állította.

"A főtitkár fizetését nem tudjuk állni, a költségvetésünket megkarcsúsítottuk, és csupán kétmilliós műhelytámogatást kaptunk. Azt azonnal a versenyzőknek adtuk, versenyezzenek belőle, bár edzőt már nem tudnak magukkal vinni. Elveszik a kedvünket, teljesen megalázó helyzetben vagyunk, még a fegyvermestert is el kellett küldenünk, ami az esetünkben létfontosságú. Kapitányunk sincs. Hogy lehet így szakmáról beszélni?” – kesergett a vezető az Indexnek.

Hozzátette, igen nehéz úgy eredményt elvárni bárkitől is, hogy azzal kell törődnie, ami nem a dolga. A felkészülésre azonban olykor nem jut megfelelő idő.

„Ha nem szoktatják magukat a versenyzőink a versenyhangulathoz, akkor jövőre hatalmas hátránnyal indulunk, pedig nálunk jövőre már az olimpiai kvóta a tét. Az jut eszembe, aki hét közben csak firkál, az a hétvégén sem tud szépen rajzolni. Vagyis: kevés edzéssel, rutinból, olimpiai kvótát szinte lehetetlen szerezni, ahhoz megfelelő gyakorlás kell. Azt érzem azonban, nem vagyunk fontosak. Ha elmondom külföldön, milyen helyzetben vagyunk, azt hiszik, hazudozom. Csak egy példa: a szlovákiai Gönci József egyedül több támogatást kap, mint az egész hazai sportág.”

Az elnök amiatt is panaszkodott, hogy a minisztérium megvonta a kecskeméti lőtérhasználatot, így a júniusi országos bajnokságot nem tudják ott megrendezni, pedig már sok mindent előkészítettek.

Az egyetlen jó hír, hogy az olimpiai bajnok Igaly Diána folytatja pályafutását, és szeretné feledtetni gyengébb pekingi helyezését. „Nyilván sokszor felmerült a fejében, érdemes-e folytatni, jómagam mindig csak azt mondtam neki: mivel fegyver korábban volt a kezében, mint ceruza, ne adja fel, az édesapja és az édesanyja örökségét, ameddig csak lehet, vigye tovább.”