Háromszázmilliárdos stadionavató

2009.04.22. 14:19

Ha a New York Yankees tavalyi búcsúja ocsmányra sikeredett az 1923 óta használt Yankee Stadiumtól, akkor mit mondjuk az újonnan birtokba vett 1,5 milliárd dollárból felrántott csecsebecse felavatásáról?

A The Cathedral of Baseball-t (a város másik csapatának szurkolói szerint: The Bronx Zoo) a 2008-as szezon elején még bajnoki győzelemmel gondolták búcsúztatni, ehelyett a Yankees 1994 óta először be sem jutott a playoffba, nézhették a gyűlölt ellenség bostoniakat, ahogy a konferencia döntőjéig masíroznak.

stadium

A legszomorúbb yankee a klub címerállata, Derek Jeter volt, aki pályafutása során először fejezte be a szezont másfél hónappal a World Series előtt. De aztán nem nyert a Boston, a feltüzelt Tampa Bay hétmeccses csatában legyőzte őket, a világ második legdrágább stadionja (első a Wembley) pedig szépen épülgetett, úgyhogy újra lehetett mosolygó embereket látni New Yorkban. És nem csak a Mets szurkolói között, akik egyébként szintén új stadionba költöztek, de erről szinte szó sem esik a grandiózus Yankee Stadium mellett. Mit akarnak ezek a potom 800 millió dollárból felépített tákolmányukkal?

Pedig a szakértők a két csapat közül inkább a Mets-ben érzik a döntőt (ugyanezek a szakértők tavaly a döntő párosítását sem találták el egyébként), bár van, aki a Subway Series – azaz a két New York-i csapat döntője, utoljára 2000-ben fordult elő - megismétlését várja a 2009-es szezontól.

A Yankees viszont nem bajnokesélyeshez méltón vette birtokba új stadionját - mely egyébként pont a régi mellett épült fel - az alapszakasz első hazai meccsén, 52 325 néző előtt a Cleveland Indians úgy megruházta őket, hogy beleremegett a 25 fix, és 130 mozgatható büfé, a 10 ezer négyzetméternyi üzlethelységben található, 10 millió dollár értékű mörcsendájzing kütyü, és a 227 mérföldnyi Ethernet kábel. A 10-2-es vereség a 7. inningben lett csúnya, ekkor Martinez és Seizmore is 3-run-homert (hárompontos hazafutást) kent ki az elszontyolodott nézők közé.

A 163 meccses alapszakasz lebonyolítási rendszerének köszönhetően az MLB-ben minisorozatokat játszanak a csapatok, azaz egy helyszínen gyorsan lepörgetnek 3-4 meccset, aztán mennek a következőre. Az Indians ellen is gyorsan eljött a visszavágás lehetősége, és a Yankees élt is vele: 6-5-re verték a Clevelandet, és megnyugodva várták a sorozat 3. meccsét, ahol olyan verést kaptak, amire nem túlzás ráaggatni a történelmi jelzőt.

A magyar baseballbajnokságban bizony előfordul, hogy egy inningen belül valaki kétszer is sorra kerül ütésben, ami persze a védelem hibáinak köszönhető. A major league-ben ez hihetetlenül ritka, most mégis ez történt: a tajvani Csien Ming Vang dobásait már a második inningben elkezdték a lelátóra lövöldözni a clevelandi ütők, 14 pontot nem szereztek ebben a játékrészben, a Yankees végül 22-4-re kapott ki. Csak hogy érzékeljük, ez mit jelent: a játéknap többi 17 meccsén a legnagyobb különbségű győzelem 10 pontos volt.

Vagy mondjuk inkább így: ez a legtöbb pont, amit egy inningen belül valaha szereztek a New York Yankees ellen. Egyelőre nem sikerül belakni az új otthont.