Móric
9 °C
15 °C

Csak Overdose hiányzott a pályáról

2009.04.23. 11:27

A barátságos meccs olyan, mint az alkoholmentes sör, a szójaburger és a ducipornó. Hasonlít, de mégsem az. Szerda este Budapesten járt a Milan, és ha ki lehet egy barátságos meccsel kapcsolatban ilyesmit jelenteni, maradéktalan produkciót nyújtott. A magyar ligaválogatottal kapcsolatos félelmeink alaptalannak bizonyultak, szépen tette mindenki a dolgát, és amikor Ronaldinho és Lipcsei Péter már egyszerre volt a pályán, úgy éreztük, jogosan merült fel bennünk az igény Overdose becserélésére.

A körítésbe azért itt-ott vegyültek hungarikumnak mondható elemek, de azokat a Milant olaszul biztató magyar állampolgárokat, akik végigénekelték szinte az egész meccset, valószínűleg nem érdekelte a hősökön kívül semmi. Kaká átvette a gyanús színű tortát, kedvesen integetett, Ronaldinho nemcsak mosolygott, de szép cseleket is bemutatott, Sevcsenko pedig – ha már a helyi szpíkerek felvezetőjének minden átkozott mondatában benne volt kétszer, hogy aranylabda-aranylabdás – mindenkit meglepve gólt lőtt. Kettőt.

De mielőtt ezen meglepődhetett volna a közönség, egy sokkal kellemesebb, és jóval meglepőbb dolog történt: gyönyörű góllal vezetést szerzett a magyar ligaválogatott. Ezt csak azok tudják, akik nézték a meccset, mert az összefoglalókba csak a támadás vége fért bele. Minden olyan magyar válogatottat kedvelünk, amely saját térfelén labdát szerez, okos, pontos passzokkal gyorsan felhozza, és ziccert teremt. Még akkor is, ha csak játszásiból csinálják.

A tökéletes koreográfia szerint a Milan vezetését magyar egyenlítés követte, innentől már csak az volt a kérdés, kik lövik az olaszok góljait. Szép lassan eltűntek a sztárok a pályáról, illetve a sztárstátuszú játékosok, mert lássuk be, Clerence Seedorf például a hét minden napján jobb futballista, mint Ronaldinho. A vendégek még lőttek néhány gólt, megköszönték a vendéglátást, majd cicamosdás után már úton is voltak a reptérre.

Egy ilyen esemény élvezeti értékének meghatározásában döntő szerepe van a megfelelően beállított igényszintnek. Aki nagymonológot vár Dredd Bírótól, az csalódni fog, aki viszont tudta, miért ad ki nem kevés pénzt, az biztosan nem hagyta el csalódottan a Puskás Ferenc Stadiont. Egy kérdés feszít már csak: vajon a stadionból hazafele tartók hány százaléka mondta, hogy nyertünk, és hány, hogy kikaptunk?