A legszebb bíróé a snookervébé döntője

2009.04.24. 14:13 Módosítva: 2009.04.24. 14:15
Az angol Michaela Tabb biliárd-Európa-bajnok volt, kétgyerekes családanya, 2001 óta profi játékvezető, az első nő, aki címmeccset kapott.

Michaela Tabb az első nő, aki snooker-világbajnoki döntőt vezethet. A 42 éves angol családanya egyértelműen a világ legjobb női játékvezetője, május 3-4-én a sheffieldi Crucible Theatre-ben, a világbajnokságok hagyományos helyszínén övé a vébé utolsó, kétnapos meccse.

miki

Biliárd Európa-bajnok volt, pókerezik, snookerben 26 a legnagyobb brékje. 1997 óta vezet poolmeccseket, 2001 szeptembere óta profi bíró, a vébén először (első nőként) 2003-ban vezetett. Két nagy verseny, 2007-ben a Welsh Open, 2009-ben a China Open döntőjét vitte, a legfontosabb tornán elődöntője volt már, a vébédöntővel csúcsra ér.

Férjével, a skót profi billiárdos Ross McInnesszel, és két gyermekével a skóciai Dunfermline-ben él. Az egyik legtekintélyesebb, legnépszerűbb a játékvezetői karban, rajongói oldala van. Kesztyűjét a Sudbury’s-nél varratja, ekkora méret kis ujjaira nem kapható.

Legemlékezetesebb meccsének az első világbajnokit, Drew Henry és Mark King 2003-as összecsapását tartja. A UK Championship egyik meccsén Ken Doherty kérésére megtisztította a fehéret, de a támasztékot (ezzel lehet pontosan a helyére visszailleszteni a golyót) az asztalon felejtette, ez volt játékvezetői pályafutása legkínosabb pillanata.

 

A világbajnokság április 18-tól május 4-ig tart, az összdíjazás 1,1 millió font. A legjobb 16 közé az esélyesek, a világranglista legjobbjai kerültek be. Az eddigi legmeglepőbb eredmény a ranglista-9. Peter Ebdon kiesése, a 23. Nigel Bond verte ki; a címvédő és ranglistavezető Ronnie O'Sullivan versenyben van még.