Ungvári Miklós aranyérmes a cselgáncs-Eb-n

2009.04.24. 17:09
A 66 kilós dzsúdós a döntőig remekelt, ott bírói döntéssel nyert a lengyel Kowalski ellen. Csernoviczki Éva a döntőig hibátlan volt, de kikapott a francia Frederique Jossinet-től.

Ungvári Miklós aranyérmet nyert a Tbilisziben zajló cselgáncs Európa-bajnokság pénteki nyitónapján a 66 kilogrammosok kategóriájában.

A döntőben az ötperces alapidő nem hozott értékelhető akciót, mint ahogy a hosszabbítás sem. A szabályok értelmében ilyenkor a főbíró és két segédje határoz a győztes személyéről, a három szakember egyhangú döntéssel a 28 éves magyart hozta ki jobbnak. Ezzel Ungvári - aki 2005-ben Rotterdamban és tavaly Lisszabonban második volt az Eb-n - 2002-es maribori diadala után másodszor lett Európa-bajnok.

A magyar versenyző első meccsén 2:19 perc alatt végzett a bolgár Martin Ivanovval, majd a szerb Mijos Mijalkovicson 3:45-nél dobott ippont. Harmadikként a lett Deniss Kozlovsnak majdnem sikerült kihúznia a rendes mérkőzésidőt, magyar 3 mp-cel a vége előtt ugyancsak ipponnal vetett véget a küzdelemnek. Ungvárira a négy között Alim Gadanov várt, az orosz legyőzte őt tavaly a pekingi olimpián.

A visszavágás olyannyira sikerült, hogy a rivális még csak értékelhető akciót sem tudott bemutatni a magyaron, aki ugyanakkor két jukót és egy vazarit is kapott.  

A kétszeres vb-bronzérmes Ungvári a döntőben a 21 esztendős lengyel Tomasz Kowalskit győzte le.

A 48 kg-os Csernoviczki Éva ezüstérmet nyert. A tatabányaiak Eb-harmadik versenyzője a fináléban a kategória egyik sztárjával, az olimpiai és kétszeres vb-ezüstérmes Frederique Jossinet-vel csapott össze. Egy darabig értékelhető mozzanat nélkül zajlott a küzdelem 2:41 percnél ért véget, amikor a francia dzsúdós ipponnal nyert.

Csernoviczki súlycsoportjában csak 15-en indultak, így a tatabányaiak Eb-harmadikjának erőnyerőként egyetlen - a német Michaela Baschin elleni, jukóval aratott - siker elég volt az elődöntőhöz. Ott azonban nem kisebb dzsúdóssal találkozott, mint a román Alina Alexandra Dumitruval, aki olimpiai aranya mellett ötször állhatott már az Eb-dobogó tetejére.

Dumitru eddigi hat meccsükön hatszor legyőzte a magyart – közte a tavalyi olimpián – most azonban nem bírt vele. Csernoviczki a hosszabbításban jukóval bizonyult jobbnak.