2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Kémet küldött Madrid Rióba az olimpiáért

2009.05.06. 12:39
A 2016-os olimpiai játékokra pályázó Rio de Janeiro-i bizottság szerint egy hamis hírügynökségi akkreditációval rendelkező spanyol újságíró kémkedett a brazíliai NOB-szemlén. A lebukott sajtós a szintén pályázó madridi bizottság alkalmazásában áll, de korábban valóban az EFE hírügynökségnél dolgozott.

Kémkedéssel vádolja Madrid pályázati bizottságát a 2016-os olimpia megrendezéséért ugyancsak versenyben lévő Rio de Janeiro testülete. A brazilok szerint a spanyolok hamis adatokkal akkreditáltak egy újságírót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemletestületének riói látogatására, hogy általa szerezzenek információkat a rivális pályázatáról, illetve annak fogadtatásáról. A brazilok ezért azt tervezik, hogy panasszal fordulnak a NOB-hoz.

A spanyolok állítólag az EFE hírügynökség munkatársaként küldték el a brazíliai metropoliszba a madridi pályázati bizottság sajtórészlegén tevékenykedő Simon Walsh-t, aki egyébként korábban tényleg az EFE-nél dolgozott. A brazil sajtó úgy gondolja, kémkedett, Mercedes Coghen, a Madrid-2016 projekt igazgatója szerint félreértésről van szó.

"Sajnáljuk, hogy az ottani emberek becsapottnak érzik magukat. Nem történt kémkedés, csupán átgondolatlan volt az eljárásunk, a reagálást ezzel együtt aránytalannak érezzük - mondta Malcolm Munro, a spanyol pályázati bizottság nemzetközi médiaügyekért felelős vezetője. - Sokkal nyíltabban kellett volna cselekednünk, Simon azért utazott Madridba, hogy tájékozódjon a brazilok olimpiai sajtórészlegéről."

A 2016-os nyári játékok rendezéséért négy város - Madrid és Rio de Janeiro mellett Chicago és Tokió - van versenyben. A NOB szemlebizottsága három lehetséges helyszínen járt már, Rióban április 29. és május 2. között gyűjtött tapasztalatokat, jelenleg pedig Madridban ismerkedik a körülményekkel.

A testület szeptember 2-án hozza nyilvánosságra az értékelő jelentést, amely alapján a tagok október 2-án, Koppenhágában határoznak a 2016-os rendezőről.