Mencsov nyert, Di Luca átvette a vezetést a Girón

2009.05.13. 18:31

Az orosz Gyenyisz Mencsov nyerte a Giro d,Italia országúti kerékpáros körverseny 5. szakaszát, míg összetettben az ezúttal második olasz Danilo Di Luca került az élre.

A San Martino di Castrozza és Alpe di Siusi közötti 125 km-es etap 25 km hosszú emelkedővel zárult, ennek megfelelően ismét átrendeződött az élmezőny. A 2006-os győztes, eltiltása után visszatért Ivan Basso olyan gyilkos tempót diktált, hogy csak egy szűk, mintegy tízfős boly tudott vele tartani. A hajrában közülük a Vuelta kétszeres bajnoka, Mencsov volt a leggyorsabb, őt a keddi szakaszon első Di Luca követte, s ezzel ledolgozta két másodperces hátrányát a harmadikként célba ért, az összetettben eddig vezető Thomas Lövkvisttel szemben. Ezzel a Giro 2007-es győztese magára ölthette a rózsaszín trikót.

Mencsov sikerével ötödik helyre jött fel összetettben, megelőzve az hatodik Bassót, s a Tour tavalyi győztesét, a hetedik Carlos Sastrét. Lance Armstrong közel háromperces hátránnyal ért célba, így a Tour hétszeres bajnoka, aki idén tért vissza három és fél év kihagyás után kizuhant az élmezőnyből.

Eredmények, 5. szakasz, San Martino di Castrozza-Alpe di Siusi, 125 km: 1. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) 3:15:23 ó, 2. Danilo Di Luca (olasz, LPR) 2 mp hátrány, 3. Thomas Lövkvist (svéd Team Columbia) 5 mp h.

Az összetettben (rózsaszín trikó): 1. Di Luca 16:20:44 ó, 2. Lövkvist 5 mp hátrány, 3. Michael Rogers (ausztrál, Team Columbia) 36 mp h. Csütörtökön a Bressanone/Brixen és az ausztriai Mayrhofen közötti 248 km-es etap vár a mezőnyre. (MTI)