Eszter, Eliza
EUR 382,06 Ft
USD 357,79 Ft
14 °C
24 °C

Armstrong gyenge, és fizetést sem kap

2009.05.16. 10:43
A hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong és csapattársai azzal tüntettek a kazah szponzoraik ellen az olasz körverseny hetedik szakaszán, hogy letakarták a támogatók nevét a mezükön. Hónapok óta nem kapnak fizetést, más lehetőségük nem maradt. A csapatfőnök szerint Tour de France-indulásuk nincs veszélyben, legfeljebb a csapat neve változhat.

"Mindent megpróbáltam a határidők felállításától kezdve, de semmi nem hatott" - nyilatkozta a csapatfőnök Johan Bruyneel. - Nem dőlhetünk hátra, nem mondhatjuk, hogy minden rendben van, és boldogok vagyunk. Ezért döntöttünk a pénteki akció mellett. Mi meg tesszük a magunkét, és ugyanezt várjuk cserébe."

A hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong és csapattársai azzal tüntettek a kazah szponzoraik ellen a Giro d'Italia hetedik szakaszán, hogy letakarták a mezükön a szponzorok nevét. Az akcióra azért került sor, mert a kazah támogatók hónapok óta késnek a fizetésekkel, és már az olasz körverseny előtt tudni lehetett, hogy az Astana a csőd szélére került.

armstrong

Lance Armstrongon kívül az Astana tagja többek a Giro-győzelemre esélyes Levi Leipheimer, illetve a Tour de France-ra készülő Alberto Contador, és Bruyneel megerősítette, hogy mindent elkövetnek, hogy együtt tartsák a csapatot. A belga szakember szerint mindenképp ott lesznek a Tour rajtjánál, ha nem a kazah, más szponzorok útján.

A Giro első hetében jól szerepelt az Astana, az összetett sikerre is esélyes Leipheimer a negyedik helyen áll 43 másodperc hátránnyal, ráadásul az éllovas Di Lucát leszámítva a fő riválisai mind mögötte vannak. Lance Armstrong a 25. helyen van, 4 és fél perc hátránnyal, és annak ellenére, hogy a verseny előtt ő maga is leszögezte, hogy nem lesz esélye a rózsaszín trikóra, sokan többre számítottak tőle.

De Bruyneel kiemelte, meg van elégedve Armstrong teljesítményével, különösen, hogy márciusi kulcscsonttörése után amúgy is csak felkészülési versenynek számít neki a Giró a Tour de France előtt. "Nem szabad elfelejteni, hogy nem minden verseny olyan, mint a Tour. Korábban sem nyertem meg az összeset" - emlékeztetett Armstrong, akinek azért valószínűleg a Touron sem lesz esélye az összetett győzelemre. A 37 éves amerikai azt is hozzátette, hogy bár szeretne legalább egy szakaszt megnyerni a Girón, ha kell, Leipheimer összetett sikere érdekében lemondana róla.

A Pro Tour sorozat menedzsere, Alan Rumpf arról beszélt az ügy kapcsán, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek (UCI) az a legfontosabb, hogy védje a kerékpársport jó hírét, de mint mondta, megengedhetetlen, hogy a "világ legjobb országúti keréspároscsapatánál" ne fizessék ki a versenyzőket. A korábbi híresztelésekkel ellentétben viszont úgy nyilatkozott, hogy a Giro vége előtt biztosan nem vonják meg az indulási jogot a csapattól, utána viszont megoldást kell találnia Armstrongéknak.

A Giro következő, az összetett verseny szempontjából sorsdöntőnek ígérkező szakasza a 12. etap lesz május 21-én, amikor is 60,5 km-es, egyenkénti időfutamot rendeznek. Az első hét hegyi szakaszai már megmutatták, kik a valódi esélyesei a versenynek, a várakozásoknak megfelelően Di Luca (LPR), Leipheimer (Astana), Basso (Liquigas) vagy Mencsov (Rabobank) jól is tartja magát, a fogadkozó 2004-es győztes, Damiano Cunego viszont már elszállt. A hetedik szakaszt Hagen nyerte (Columbia), szombaton a Morbegno és Bergamo közötti 209 km megtétele vár a mezőnyre.

Az összetett állása 7 szakasz után

 • 1. Danilo Di Luca, LPR  28:08:48
 • 2. Thomas Lovkvist, Columbia  0:05mp hátrány
 • 3. Michael Rogers, Columbia 0:36mp
 • 4. Levi Leipheimer, Astana 0:43mp
 • 5. Denis Menchov, Rabobank 0:5mp
 • 6. Ivan Basso, Liquigas 1:06mp
 • 7. Carlos Sastre Candil, Cervelo 1:16mp
 • 8. Christopher Horner, Astana 1:17mp
 • 9. Franco Pellizotti, Liquigas 1:27mp
 • 10. David Arroyo Duran, Caisse D'epargne 1:4mp
 • ... 25. Lance Armstrong, Astana,  4:31mp

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! • Eladnék
 • Biztosítás