A 2010-es BL-győztes kapott ki

2009.05.17. 12:44 Módosítva: 2009.05.18. 10:33

A világ legerősebb sorozatának döntőjét elbukni rossz érzés. Egy idegenben megnyert első meccs után még rosszabb. Két perccel a vége előtt győzelemre állni, onnan bukni a lehető legrosszabb. Ha a fentiek igazak, most nincsenek irigylésre méltó helyzetben a Győri ETO játékosai, akik egyelőre biztosan nem tudnak örülni ennek az ezüstéremnek. Pedig nemcsak értékes, amit Konkoly Csaba nagyot harcoló csapata véghezvitt, hanem ígéretes is.

Tűzzel-vassal pusztítjuk az egyik legidegesítőbb magyar ostobaság csíráját is, miszerint vesztesek lennénk, nem bírjuk a végjátékokat, az egy gól soha nem a mi javunkra dönt. Elmondtuk százszor, elmondjuk még ezerszer, ha kell: az a vesztes, aki elhiszi magáról. És ez a győri csapat egyetlen percig sem hitte el magáról, hogy vesztes. Agyonverve, esélytelenül vergődve sem adta fel, és két perccel a vége előtt visszajött a meccsbe, győzelemre állt.

A világ két legjobb csapatának küzdelméből a dánok kerültek ki győztesen. Mindkét csapat nagyon megverte egyszer ellenfelét, így alakult ki a létező legkisebb különbség, ami egyetlen dolognak köszönhető: a győrieken sebzett komolyabbat a kulcsemberek kiesése. Konkoly Csaba Dániában kijátszotta egyetlen lapját, és nyert is vele, másodszor már nem tudta eladni ugyanazt, ami nem meglepő, hiszen a Viborg sem akármilyen csapat. 2006 és 2009 győzteséről beszélünk.

Talán nem is Görbicz Anita hiányzott leginkább, az irányítót helyettesítő Kovacsics Anikó 18 éves korára érett játékkal mutatta meg, micsoda tartalékok vannak az elbukott BL-döntő alatt magyar bajnoki címet szerző Győri ETO-ban (a fináléval egy időben a Békéscsaba bajnokin verte a Debrecent, így játék nélkül védte meg címét a Győr). A végső győzelem leginkább átlövőposzton ment el, így Aurelia Bradeanu hiánya inkább bizonyult döntőnek, mint Görbiczé.

Egy másik buta hungarikum a bűnbakkeresés, és most adja is magát Tomori Zsuzsa, aki 17/2-vel lőtt mezőnyből. A 22 éves játékos viszont végigverekedte a mérkőzést a dán beállókkal - Simona Spiridonnal ketten a védelem oszlopai voltak -, és ezután kellett volna reménytelen helyzetből elengedett lövésekkel hőssé válnia. Nem ment, el is bizonytalanodott, mégis neki kellett vállalkoznia, még ha tudta is, hogy a gólra jóval kisebb esélye van, mint egyre-kettőre a gazdagon záporozó dán pofonok közül.

Ennek az ezüstnek nemcsak azért kell tudnunk örülni, mert a Győr egyetlen hajszállal maradt el a világ legjobb csapatától, hanem azért is, mert míg a Viborg a csúcson van, a győriek jövőre jóval erősebben kezdik a sorozatot. Görbicz Anitával és Aurelia Bradeanuval már most megnyerte volna a BL-t a magyar bajnok, jövőre hozzájuk csatlakozik a brazil gólvágó, Eduarda Amorim, aki ráadásul kiváló hármas védőként tovább erősíti a Győr amúgy is szinte átlőhetetlen védőfalát. Vérten Orsolya, Pálinger Katalin és Simona Spiridon világklasszis, a fiatalokban rejlő potenciált pedig Kovacsics Anikó és Herr Anita játéka mutatja.

Tavaly idegenbeli sikere után kikapott az elődöntőben az ETO. Idén ugyanez a döntőben ismétlődött meg. Jövőre oda-vissza ver mindenkit, úgyhogy Győrben kezdhetnek gondolkodni, hova húzzák fel az új sportcsarnokot.