Meghalt Erőss expedíciójának orvosa

2009.05.20. 18:49 Módosítva: 2009.05.20. 23:27
Kedden életét veszítette a Himalájában egy magyar hegymászó, dr. Szabó Levente. A negyvenéves orvos Erőss Zsolt expedíciójának volt a tagja és a 8165 méter Manaszlura tartott, de visszafordult és leesett, ötszáz métert zuhant.

Kedden megmászta nyolcadik 8000 méter feletti hegycsúcsát Erőss Zsolt, az expedíció egy tagja azonban életét veszítette. A negyvenéves dr. Szabó Levente nem ért fel a 8165 méter magas Manaszlura, visszafelé leesett a hegyen és életét veszítette.

A tragédiáról a Borsod Online számolt be először, mivel Szabó miskolci orvos. A Boon.hu-nak előbb Vincze Szabolcs, az expedíció kapcsolattartója és sajtófőnöke erősítette meg a tragédia tényét, majd közlményben részletesen ismertették a történteket.

Erőss megmászta, Szabó visszafordult

A három csúcstámadó hegymászó (Erőss, Barna Dániel, Szabó) május 19-én hajnali 3 órakor hagyta el a négyes előretolt tábort 7300 méterről. Erőss 10 óra 10 percre elérte a csúcsot, míg Szabó harmadikként és azt jelezte, minden rendben, Barnához hasonlóan ő is lassan halad a csúcs felé. Erőss hosszas várakozás és fényképezkedés után - mivel társait még nem látta az utolsó bukkanónál - dél körül elindult lefelé. Útközben találkozott Barna Danival, aki kicsit nagyobb sebességre kapcsolt, és 1 órán belül elérte a Manaszlu csúcsát.

Az utolsó kép Leventéről a csúcs alatt (forrás: szabolevi.com)
Az utolsó kép Leventéről a csúcs alatt (forrás: szabolevi.com)

A közlemény szerint Erőss Zsolt az időközben visszaforduló és éppen pihenő Szabó Leventéig ereszkedett, és együtt pihentek. Az már biztos, hogy Leventének olyan lemaradása volt, hogy esélye sem volt elérni a csúcsot. Ezzel meg is békélt 7800 méter körül. Bevárták a csúcsról lefelé tartó Barnát, és együtt indultak a 7300 méteren felállított 4-es tábor felé. Közben az időjárás jelentősen változott, köd és hószállingózás kezdődött, a látási viszonyok romlottak. A fáradó csapatnak érdekében állt, hogy mielőbb, de biztonságosan elérjék a 4-es tábor sátrát.

Húsz méter volt hátra

Egy meredekebb, havas szakaszon Szabó Levente lába kicsúszott, és a havon szánkázni kezdett egy meredek letörés irányába, a sátortól mintegy 20 méternyire, és pillanatokon belül eltűnt társai szeme elől. A döbbenet lett úrrá mindenkin, olyan gyorsan és váratlanul történt minden. A rossz látási viszonyok és a romló időjárás miatt Erőssék nem deríthették ki, mi történt Szabóval.

A csapat közlése szerint két társa a négyes tűborban tölötte az éjszakát, majd másnap reggel, 6800 méteres magasságban megtalálták dr. Szabó Levente holttestét. Fejsérülései azonnali halálhoz vezettek, miután 500 métert zuhant, illetve csúszott, közbenső ütközésekkel. Dani és Zsolt hegymászóhoz méltóan ezen a helyen temették el, a hóban.

A traumatológus Szabó Levente a Webbeteg.hu-n vezetett blogjába május 16-án írt utoljára. "Szombat hajnalban (05.16.-án) indulunk neki ismét a csúcs felé vezető útnak. Az időjárás előrejelzés szerint 19-20-ára megfelelő időnek kell lennie, akkorra tervezzük a csúcstámadást. Hát meglátjuk..."

95 óta élt Magyarországon

Dr. Szabó Levente honlapján az olvasható, hogy 1969. június 24-án született az észak-erdélyi Máramarosszigeten. A háromszéki Zabolán nőtt fel és gyermekkorától hozzátartoztak életéhez a hegyek. Iskoláit Máramarosszigeten, majd a marosvásárhelyi orvosi egyetem végezte, 1994-ben kapta meg diplomáját. 1995-től él és dolgozik Magyarországon. Már korábban is mentőszolgálatos volt, majd traumatológusként dolgozott. 2001 óta dolgozik a BAZ Megyei Kórház baleseti sebészetén. 2002-ben baleseti sebészetből, 2007-ben katonai és katasztrófaorvostanból szakvizsgázott.

A traumatológus szabadidejében évek óta a Miskolci Spider Speciális mentőcsoport tagja volt. Részt vett számos hazai speciális mentésben, illetve külföldi katasztrófák utáni segítségnyújtásban (2001-ben az indiai földrengés, 2003 az algériai földrengés után segített, 2005-ben pedig a szökőár sújtotta Indonéziában járt.

Szabó Levente legfőbb hobbija a természetjárás volt. Marosvásárhelyen túraszakosztályt szerveztek évfolyamtársaival, a barlangászkodással is ekkor ismerkedett meg. A speciális mentőcsoportban búvárkodni kezdett, amióta Magyarországon élt, a Magas-Tátrát és az Alpokat járta.

Tudta, hogy a halál árnyékában jár

2004 óta volt szenvedélye az expedíciós hegymászás, ekkor járt Törökország legmagasabb hegyén, az 5100 méter magas Araráton, egy évvel később 2006-ban feljutott Észak-Amerika legmagasabb hegyére, a 6194 méteres, alaszkai Mount McKinley-re. 2007-ben előbb az etiópiai Rush Dejenen (4600 méter) járt, majd megmászta Dél-Amerika legmagasabb csúcsát, az Aconcaquat (6962 m).

Az egészséges életmód, a mozgás népszerűsítésére is szánt Manaslu-expedíció előtt így írt: "Mondjuk ki, felettébb különös, a hétköznapitól messze eltérő a halál árnyékában járni és egészséges életmódról beszélni, ez mégis igaz. Egyrészt felhívja a fiatalok figyelmét, hogy a kocsma, drogok, tévézés helyett más szórakozást is lehet találni."