Csehtől és Gyurtától aranyat vár a szaklap

2009.05.25. 22:13
Kiss László kapitány szerint a legdinamikusabban fejlődő sportág az úszás, de reméli, az úszástudással is sikeres lehetnek a versenyzők hamarosan.

A második központi edzőtáborát is befejezte a júliusi világbajnokságra készülő úszóválogatott, itthon készültek, de nagyon keményen, hétfőtől pedig már klubjaikban folytatják tovább a munkát. A június végi egri magyar bajnokságig még néhány versenyen indulnak, a hagyományos monacóin többek közt.

Az előző olimpiai ciklusban úszónő nem nyert világbajnoki érmet, a júliusi római világbajnokságon talán megtörhet ez a sorozat. Kiss László kapitány is nagyon örülne ennek, de figyelmeztetett rá, nagyon fejlődik az élmezőny, ezért nem lesz könnyű.

„Hosszú Katinka olyan időt úszott 400 vegyesen a hétvégén - 4:33.88 -, amelyiknél a világon csak egy jobb volt idén. Mi több, ennél csak hatan úsztak jobbat a világban. Katinka úgy látszik, sokat fejlődik Dave Salo irányításával, és ha ez így folytatódik, ő akár harcban lehet a dobogóért is. Ehhez viszont szerencsésnek is kell lenni” – magyarázta.

Úgy gondolja, jelenleg az úszás a legdinamikusabban fejlődő olimpiai sportág, és nemcsak a dresszek miatt, hanem a nemrégiben kifejlesztett edzésmódszerek miatt is. „Szó sincs arról, hogy nálunk könnyebb lenne az olimpia utáni év, mert tíz világcsúcs nagyon könnyen lehet Rómában is.”

Kiss reméli, júliusban már olyanok nyernek, akik az úszótudásuknak köszönhetik a sikereket, nem a dresszeknek. „Várom nagyon, hogy szerdán bemutassák nekünk a ruhákat, amelyeket használni lehet, és nemcsak az utolsó pillanatban kapjuk meg. Nem szeretném, hogy az úszás technikai sportág legyen, és szeretném, ha hamarosan leülepednének ezek a dolgok. Az új ruhák nélkül azonban már nem lehet senkinek esélye.”

A magyar küldöttség két éremesélyese azonban Cseh László és Gyurta Dániel, akiktől az Európai Úszó Szövetség (LEN) - Budapesten szerkesztett - magazinjának szakemberei, szakírói is sokat várnak. (Valamennyi tagállamot megkérdezték, így alakult ki a végső sorrend.) Előbbit 400 vegyesen gondolják a legjobbnak, utóbbit 200 mellen. Cseh a szavazatok 45, Gyurta a 47 százalékát gyűjtötte össze.

cseh gyurta

„Dani előrébb tart, mint bármikor, mert olyan idővel kezdte a szezont, mint még soha, majdnem belül volt a 2:10-es határon. Egy kisebb betegség egy hétre visszafogta, de még mindig csak húsz éves lesz idén, és az idei az ő éve lehet” – bizakodott Kiss.

Gyurta edzője, Széles Sándor kiemelte, 2:09-en belül nagyon sokan tudnak úszni, tanítványának is belül kell lenni ezen a határon, már az érmekért is.

Cseh Lászlóról úgy látja a kapitány, tavalyi versenysúlyánál is majdnem egy kilóval könnyebb, ami azt jelzi, tökéletesen visszailleszkedett.

„Jót tett neki a pihenő, kell is, Egerszegi vagy Kovács Ági is mindig kihagyott egy olimpia után félévet, mert a szervezetet nem lehet megerőszakolni. Lacika nyerhet 400 vegyesen, és ezért mindent meg is tesz.”

A LEN Magazin Csehtől még egy bronzot vár 200 vegyesen, illetve 200 pillangón egy ezüstöt. „Nem értek azzal egyet, hogy Lochte megelőz 200 vegyesen, de majd meglátjuk. Minden helyezésnek nagyon örülni fogok.”