Kizárják a válogatottból Janicsékat?

2009.05.25. 15:57 Módosítva: 2009.05.25. 17:16
Hétfőtől Szolnokon kellene készülniük a női kajakosoknak, de a két olimpiai bajnok, Janics Natasa és Kovács Katalin egyelőre nem jelent meg helyszínen, és a pekingi ezüstérmes Kozák Danuta sincs ott. A kapitány keményít: kedd délig adott ultimátumot, ha addig nem jelentkeznek, nem mehetnek a Világkupára. Ha utána sem, idén nem versenyeznek.

A kajakosok szövetségi kapitánya, Storcz Botond kedd délig adott haladékot a női válogatott szolnoki edzőtáborából egyelőre hiányzó versenyzőknek - köztük Kovács Katalinnak és Janics Natasának -, ha addigra sem érkeznek meg, kizárják magukat a nemzeti együttesből.

Storcz Szolnokra jelölte ki a nők központi felkészülési helyszínét a jövő hét végi, szegedi Világkupára, a közös táborozás elvileg hétfőn indult.

Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai ott is vannak, Csipes Ferenc csoportja (benne Kováccsal és Kozák Danutával), valamint a Kovács László edzette Janics Natasa azonban jelenleg még Szegeden készül.

„Azt mondták, ők a Vk helyszínén akarnak tréningezni, én viszont ragaszkodom a szolnoki edzőtáborhoz. Már a múlt héten is egyeztettem az edzőkkel és a klubvezetőkkel erről, de úgy tűnik, nem sikerült közös nevezőre jutnunk. Számomra elfogadhatatlan, hogy a válogatott tagjai külön készüljenek. Bízom benne, holnap délelőttre mindenki megérkezik Szolnokra, és elkezdődhet a közös munka" - mondta az MTI-nek Storcz.

Ha nem lesznek ott, az érintettek kizárják magukat a válogatottból. „A Világkupáról biztosan, de lehet, hogy hosszabb időre." Storcz az első pillanattól azt szerette volna elérni, hogy ne a versenyzők irányítsanak, hanem csak a versenyzéssel, edzéssel törődjenek.

A négy egyelőre távolmaradó versenyző korábban Fábiánné csoportjához tartozott, Janics 2006-ban vált külön tőle, Kovács tavaly, hozzá csatlakozott Szabó Gabriella és Kozák. Nyilván emiatt nem mennének szívesen, még akkor sem, ha edzőikkel kell megjelenniük, és csak a négyesek tréningjeit irányítja az edzőnő.

Storcz ugyanis a Világkupán induló négyes szakmai irányítójának Fábiánnét jelölte ki, mert szokásjog: aki egyesben a legjobb, annak az edzője készíti fel a másik hármat.

Mivel az első rangsoroló versenyt Benedek Dalma nyerte, Fábiánné kapta a feladatot. Azt még nem tudni, az öt klasszisból - Benedek, Kovács, Paksy, Kozák, Janics - melyik négy kap helyet az egységben. A kérdés az, hogy Paksy vagy Kovács Katalin legyen a vezérevezős.

A legkésőbbi nevezési határidő a jövő hét közepe lehet, addig feltétlen ki kell jelölni a négyes résztvevőit. Storcz egyeztet a versenyzőket felkészítő három edzővel, Fábiánnéval, Csipessel és Kovács Lászlóval, utána neki kell állást foglalnia. A négyesről kizárólag akkor van értelme beszélni, ha a távolmaradók felveszik a munkát Szolnokon.