Soha többé végjátékot!

2009.06.01. 14:01 Módosítva: 2009.06.01. 13:55

A magyar sportzsargon klasszikusai (megbosszulják magukat a kihagyott helyzetek vs. góllá érő nyomás) közé szeretnénk becsempészni egyet, melyet a kézilabda BL-döntőn történtek után mindenképpen megfontolásra érdemesnek találtunk. Mi úgy hívjuk, végjáték, és úgy is tekintünk rá, pedig van rá egy tökéletes kifejezés, amit már csak le kellene fordítanunk: money time.

A kifejezést egy George Eddy nevű amerikai szakkomentátor használta először, azóta – változatlan formában – szinte az összes nyelv átvette, ami nem lehet véletlen. Sem a fordításhoz, sem az értelmezéshez nem kell magas szintű nyelvtudás, a pénz és az idő szavakat szinte át is vette a magyar nyelv.

Eddy a mérkőzések döntő időszakára használta a kifejezést, arra a periódusra, amelyben új mérkőzés kezdődik – gyakorlatilag teljesen függetlenül a korábbiaktól. Amikor minden mozdulat kiemelt jelentőséggel bír, minden hiba, vagy zseniális megmozdulás kétszeresen számít. Amikor minden eldől, és amikor a legnagyobb játékosok (≈ money) a legjobban koncentrálnak, és zsenialitásuknak megfelelően megszolgálják azt a pénzt, amit azért kapnak, mert a világ legjobbjai.

Igaz ez az edzőkre is. Talant Dusebajev - játékosként kétszer választották a világ legjobbjának, edzőként 2008-as BL-győzelme után megvédte címét a Ciudad Reallal – csapatát az első meccs után a visszavágón is szétkapta a THW Kiel. A CR nem tudott mit kezdeni a németek elképesztő védekezésével, és a THW kapuját védő Thierry Omeyerrel, a német bajnok és kupagyőztes uralta a meccset, és negyedórával a lefújás előtt a világon semmi nem utalt arra, hogy a mérkőzés tartogat még egy fordulatot.

Aztán jött a money time. Dusebajev visszaküldte a korábban semmit nem fogó Sterbik Árpádot a kapuba, felhúzta a világ legjobb jobbszélsőjét átlövőbe, és kivette a játékból a németek bombázóját, Nikola Karabaticot. A Ciudad Real sztárjai egyetlen percre sem estek kétségbe, összesítésben hatgólos hátrányból felállva az utolsó 15 percben a maguk javára fordították előbb a meccset, majd a párharcot is.

A hajrában kezdődött új meccset olyan fölénnyel nyerték meg a spanyolok, hogy az ember szánakozva nézte a döntő két meccsét szinte végig uraló németeket. A money time-ban szót kértek azok a klasszisok, akiket azért fizetnek, hogy szót kérjenek a kritikus pillanatokban. A profi versenysport lényegét láthatták, akik végignézték az elképesztően izgalmas meccset.